Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnologie severní Ameriky (KSA / ESA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ESA - Etnologie severní Ameriky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I.část:1. Alochtonní versus autochtonní: osídlení, teorie osídlení;2. Archeologičtí indiáni, resp. paleoindiáni, vysoké civilizace Mesoameriky;3. Kulturní areály - tradice nebo blbost;4. Jazykové afiliace;II. část:5. Boas na Severozápadním pobřeží;6. Kroeber a kalifornští indiáni;7.Wissler a Prérie; Benedictová a Kwakiutlové;III. část:8. Todorovovo dictum "My a ti druzí: hledání indiánství;9. Indiáni v prvních kronikách, cestopisech a v literatuře, indián v umění - hledání koncepce "ušlechtilého divocha";10. indián a politika: postavení indiána v průběhu století;Speciální témata: 11. Kuriozity a kabinety kuriozit; 12. Žena a spolenost -. Žena a náboženství; 13. Sexualita a její projevy v indiánských kulturách;

Získané způsobilosti

Po absolvování by se měl student umět orientovat v etnickém složení Nativní Severní Ameriky, v jeho předhispánské, historické a soudobé problematice, podobně jako v problematice antropologických přístupů studia nativních severoamerických kultur.

Literatura

Driver, Harold. Indians of North America. The University of Chicago Press, 1969. Benedictová, Ruth. Kulturní vzorce. Vyd. 1. Praha : Argo, 1999. ISBN 80-7203-212-7.Kehoe, Alice. North AMerican Indians. Comprehensive Account. New York, Prentice Hall, 1981. Kaufman, Terrence. The Native Laguages of Meso-America in Atlas of World´s Languages, gen. ed. Christopher Moseley and R. E. Asher, s.34-41, maps 12-13. New York, Routledge, 1994. Wolf, Eric, R. Explaing Mesoemerica, Social Anthropology, sv. 2, 1, s. 1-17. 1994. Wissler, Clark. North American Indians of the Plains. New York, 1972. Jennigs, Jesse D. ed. Ancient North Mericans. San Francisco, 1983. Léon-Portilla, Miguel. Aztécká filosofie : myšlení Nahuů na základě původních pramenů. Vyd. 1. Praha : Argo, 2002. ISBN 80-7203-461-8.Vrhel, František, ed. Jaroslav Mailna. Předkolumbovské literatury: Témata, problémy, dějiny in Panoráma biologické a sociokulturní antropologie, Modulové učební texty pro studenty antropologie a "příbuzných" oborů, sv. 14. Brno, 2003. Tanec živlů : Poezie starých Aztéků. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1976. Bierhorst, John. The Mythology of North America. New York, Morrow, 1985.

Požadavky

Podmínky k získání atestace z předmětu Etnologie Severní Ameriky /ESA/ a přilehlému semináři mají trojí podobu: 1. Student vypracuje seminární práci - téma si volí sám - v rozsahu 5-10 stran /včetně bibliografie, poznámek, a veškerých formálních náležitostí/; tuto práci má možnost presentovat /svou presentaci je nutné ohlásit předem, práce, které nebudou ohlášeny alespoň jednu přednášku předem, nebude možné presentovat/ zároveň student před termínem své presentace práci pošle v elektronické podobě na e-mailovou adresu: zuzana.korecka@ff.cuni.cz; 2. Ústní pohovor nad tématem seminární práce /předpokládá se zájem o zvolené téma v širším horizontu, nejen kulturním, ale - a to především - ve zvoleném teoretickém kontextu/; 3. Zvláštní postavení má seminář a práce v něm, přičemž další složka hodnocení studenta je seminární aktivita: student vypracuje a seznámení seminárníků se zadaným tématem.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana KoreckáPhDr. Zuzana Korecká