Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnografie střední Evropy (KSA / ESE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ESE - Etnografie střední Evropy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Střední Evropa jako etnopolitický koncept: historické, kulturní,teritoriální a etnopolitické vymezení.2. Eurasijaství ve východoevropském kulturním, společenském apolitickém kontextu.3. Právo národů na sebeurčení a jeho politická realizace po 1.světové válce. Euroatlantické pojetí versus bolševické vize.4. Vystěhovalectví a reemigrace z/do českých zemí do/z východníEvropy v 19. a 20. století.5. Ruskojazyčná emigrace v meziválečném Československu(osobnosti, instituce, činnost).6. Historie a etnokulturní reálie dnešní České republiky:Administrativní, četnické, náboženské a jazykové složení ČR.Cizinci žijící v ČR.7. Etnokulturní vývoj Lužice a Lužických Srbů.8. Karpatští Rusíni v kontextu mezietnických vztahů.9. Aktuální snahy o konstituování nových etnických identit napomezí střední Evropy: Polešucký příklad.10. Česká republika v kontextu Evropské unie.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni:- orientovat se v základní problematice etnické, religiózní, jazykové a kulturní struktury střední Evropy.- porozumět a interpretovat zvolené oblasti zájmu

Literatura

Valášková, Naďa; Brouček, Stanislav; Uherek, Zdeněk. Aliens or one s own people : czech immigrants from the Ukraine in the Czech Republic. [1. vyd.]. Praha : Ústav etnologie AV ČR, 1997. ISBN 80-85010-74-7.Janos, Andrew C. East Central Europe in the modern world : the politics of the borderlands from pre- to postcommunism. Stanford : Stanford University Press, 2002. ISBN 978-0-8047-4688-5.Buchanan, A. Justice, Legitimacy, and Self-Determination: Moral Foundations for International Law. Oxford, 2007. Puttkamer J. von. Ostmitteleuropa im 19. und 20. Jahrhundert. München, 2010. Smith J. The Bolsheviks and the national question 1917-1923. Basingstoke, 1999.

Požadavky

Účast na seminářích a seminární práce. Kurz předpokládá znalost ruského jazyka minimálně na úrovni C1.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

PhDr. František BahenskýDoc. Petr Lozoviuk, Ph.D.