Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnografický výzkum (KSA / ETV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ETV - Etnografický výzkum, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. KVANTITATIVNÍ A KVALITATIVNÍ METODY.Vymezení kvantitativních a kvalitativních metod, přednosti a slabiny. Validita a reliabilita.2. ETNOGRAFIE. FIELDWORK.Významy pojmu etnografie. Etnografie jako národopis: německá tradice. Sociologická tradice: výzkum města. Antropologická tradice: etnografie jako terénní výzkum.3. KLASICKÝ MODEL ANTROPOLOGICKÉHO TERÉNNÍHO VÝZKUMU.Antropologie a "koloniální metodologie". Klasický model terénního výzkumu. Vývoj terénního výzkumu v britské a americké tradici.4. OBRAT K METODOLOGII. REFLEXIVITA.Kritika klasického modelu terénního výzkumu. "Obrat k metodologii": reflexivita, subjektivita, politický rozměr výzkumu.5. METODOLOGICKÉ PROBLÉMY TERÉNNÍHO VÝZKUMU.Formulace výzkumného problému, výběr informátorů. Vstup do terénu. Fáze terénního výzkumu. Kulturní šok. Adaptace. Vedení teré6. IDENTITA VÝZKUMNÍKA V TERÉNU.Antropolog jako výzkumný nástroj. Identita výzkumníka v terénu (gender, sexualita). Otázka ztotožnění ("going native"). "Domorodá antropologie" a výzkum ve vlastní kultuře.7. POZOROVÁNÍ JAKO SPECIFICKÁ VÝZKUMNÁ TECHNIKA.Typologie a klasifikace pozorování (zúčastněné a nezúčastněné, strukturované a nestrukturované). Kritika klasifikací. Lze pozorovat bez participace?8. DALŠÍ ZDROJE DAT: ROZHOVORY, TEXTY, VIZUÁLNÍ DATA.Jaké jsou další zdroje etnografických dat? Rozhovory, práce s textem, zpracování vizuálních dat.9. PSANÍ ETNOGRAFIE. ZÁSADY SPRÁVNÉHO CITOVÁNÍ.Psaní a publikace etnografie jako výsledek výzkumu. Způsoby odkazování a zásady správného citování.10. ETICKÉ PROBLÉMY TERÉNNÍHO VÝZKUMU.Etické aspekty terénního výzkumu, psaní etnografie a publikování. Problematika informovaného souhlasu. Etické kodexy.11. ORÁLNÍ HISTORIE.Teorie a metoda orální historie. Oblast využití a specifika metody. Způsob vedení rozhovorů, přepis, analýza a interpretace dat.12. ZKUŠENOST S TERÉNNÍM VÝZKUMEMPrezentace a diskuse s pozvaným hostem: konkrétní zkušenost z terénu.13. ZKUŠENOST S TERÉNNÍM VÝZKUMEMPrezentace a diskuse s pozvaným hostem: konkrétní zkušenost z terénu.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s etnografickým výzkumem a získají základní přehled o jeho podobě, postupech a metodologických obtížích. Naučí se orientovat v základní antropologické literatuře věnované terénnímu výzkumu. Aktivně používají základní postupy etnografického výzkumu (pozorování a rozhovor) a umějí formulovat a napsat výzkumný projekt.

Literatura

Silverman, David. Ako robiť kvalitatívny výskum : praktická príručka. Bratislava : Ikar, 2005. ISBN 80-551-0904-4.Hammersley, M. - Atkinson, P. Ethnography: Principles in Practice. 1997. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha Nakladatelství Karolinum, 2002. Agar, Michael H. The professional stranger : an informal introduction to ethnography. San Diego : Academic Press, 1996. ISBN 0-12-044470-4.Sanjek, Roger. Fieldnotes : the makings of anthropology. Ithaca : Cornell University Press, 1990. ISBN 978-0-8014-9726-1.Bernard, H. R. (ed.). Handbook of Methods on Cultural antropology. London, 1998. Davies, Charlotte Aull. Reflexive ethnography : a guide to researching selves and others. 2nd ed. London : Routledge, 2008. ISBN 978-0-415-40901-8.Emerson, Robert M.; Fretz, Rachel I. Writing ethnographic fieldnotes. Chicago : The University of Chicago Press, 1995. ISBN 0-226-20681-5.RITCHIE, A. Donald. Doing Oral History. New York, 1995. Morgan, David L. Ohniskové skupiny jako metoda kvalitativního výzkumu : 2. titul série Metodologie. Boskovice : Albert, 2001. ISBN 80-85834-77-4.VANĚK, Miroslav. Orální historie ve výzkumu soudobých dějin. Praha, 2004.

Požadavky

1. Aktivní účast na přednáškách a seminářích. 2. Schopnost číst (s porozuměním) odborné texty v češtině i angličtině. 3. Uskutečnění terénního šetření a vypracování závěrečné zprávy. 4. Absolvování písemného testu na konci semestru.

Garant

Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.Mgr. Petra Lupták Burzová, Ph.D.Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.