Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Film ve společenských vědách (KSA / FSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / FSV - Film ve společenských vědách, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- zasazení problematiky etnografického filmu do kontextu sociální a kulturní antropologie, resp. vizuální antropologie a do kontextu filmové vědy- úvod do problematiky dokumentárního filmu: vymezení dokumentárního filmu ve vztahu k "hranému" filmu a TV reportáži, výrazové prostředky dokumentárního filmu, typy dokumentárních filmů (historické, biografické, angažované, etnografické, přírodopisné, investigativní?), docuganda, docudrama- realismus a formalismus v dokumentárním filmu (rozbor konkrétních děl)- "propagandistický" film, dokumentaristika ve službách totalitních ideologií- přehled vývoje etnografické dokumentaristiky (projekce relevantních filmů), interpretace základních děl a přístupů, atributy etnografického filmu, etnografický film v kontextu vizuální antropologie- reflexe způsobů reprezentace a) strategií obživy, b) příbuzenských systémů a institucí, c) terénního výzkumu, d) politických systémů a institucí, e) ekonomických systémů a institucí, f) akulturačních procesů, atp. v etnografické/antropologické dokumentaristice- reflexe projevů různých paradigmatických východisek v kontextu etnografických/antropologických filmů

Získané způsobilosti

studenti jsou schopni:- vysvětlit a obhájit tezi, že dokumentární film nepředstavuje objektivní záznam sociální reality, ale způsob její interpretace- představit vybrané etnografické filmy a analyzovat jejich obsah se zřetelem k dobovému kontextu jejich vzniku- uvést vybrané etnografické filmy do souvislosti s antropologickým konceptuálním a metodologickým aparátem- v rámci dokumentárního filmu identifikovat antropologicky relevantní témata- z antropologického hlediska charakterizovat společnosti, které jsou v etnografických filmech zobrazeny - objasnit, jakým způsobem se do filmové řeči a obsahu dokumentárních filmů promítá kultura těch, kteří "stojí za kamerou"

Literatura

Heider, Karl G. Ethnographic film. Austin : University of Texas Press, 2006. ISBN 0-292-71458-0.Aufderheide, P. Media Literacy. A Report of the National Leadership Conference on Media Literacy Washington, DC: Aspen Institute. 1993. Gauthier, Guy. Dokumentární film, jiná kinematografie. 1. vyd. V Praze : Akademie múzických umění, 2004. ISBN 80-7331-023-6.Lozois, P. Innovation in Ethnographic Film: From Innocence to Self-Consciousness, 1955-1985. University of Chicago Press, 1993. Monaco, J. Jak číst film: Svět filmů, médií a multimédií. Albatros, 2004. Heider, K. Seeing Ourselves. Allyn & Bacon, 2006. Pink, S. The Future of Visual antropology: Engaging the Senses. Routledge, 2006.

Požadavky

Podmínkou splnění předmětu je aktivní účast na semináři, zhotovení písemné seminární práce, jejímž obsahem bude interpretace vybraného dokumentárního filmu z etnografických/antropologických teoretických pozic, úspěšné složení znalostního testu z obsahu povinné literatury, informací obsažených ve sledovaných filmech a v seminárních textech k jednotlivým filmům či lekcím. Další podmínkou je úspěšná ústní obhajoba seminární práce a testovaných znalostí.

Garant

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.Mgr. Petra Lupták Burzová, Ph.D.