Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Studium komplexních společností (KSA / KOXU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / KOXU - Studium komplexních společností, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Osvícenství a romantismus. Východiska a politické konsekvence dvou vlivných světonázorových koncepcí a přehled základních kategorií, které s těmito koncepcemi souvisejí: individualismus, univerzalismus, racionalismus, liberalismus vs. kolektivismus, partikularismus, emocionalismus, komunitarismus.- Národy a nacionalismus. Historické, společenské, politické a ideové souvislosti vzniku evropských národů (E. Gellner, B. Anderson, M. Hroch), otázka nacionálních mýtů a dějin (G. Schöpflin), národní jazyky a tradice (E. Hobsbawm), úloha národních elit, typy evropských nacionalismů.- Etnické skupiny a teorie "etnicity". Společenské, politické a ideové souvislosti vzniku tzv. etnorevitalizačních hnutí na přelomu 60. a 70. let, rozlišení primordialistických a modernistických (konstruktivistických, instrumentalistických) konceptualizací tématu etnicity, přehled vybraných teorií (J. Bromlej, F. Barth, Abner Cohen, Anthony D. Cohen, D. Handelman, T. H. Eriksen), příklady konkrétních etnorevitalizačních projektů.- Multikulturalismus a politika identit. Vymezení multikulturalismu coby ideového hnutí zasahujícího akademickou, politickou i veřejnou sféru, přehled multikulturalistických myšlenkových proudů (pluralistický, liberální, kritický) a vybraných kritik multikulturalismu z antropologických, sociologických a politologických pozic (G. Baumann, T. Turner, M. Wieviorka, B. Barry). Kategorie identity a její společenskovědní konceptualizace, příklady identitárních hnutí.- Soudobá náboženská hnutí. Náboženství v kontextu současných komplexních společností, problematika sekt a tzv. nových náboženských směrů, islám v západní a střední Evropě. Reislamizační, rejudaizační a rechristianizační hnutí (G. Kepel).- Sociální vyloučení, marginalizace, underclass. Aspekty sociální exkluze (prostorové, kulturní, symbolické, politické?) v kontextu moderních společností, koncept marginalizace a underclassu a jejich kritiky. Studium "městské chudiny" a sociálních ghett z pozic sociální a kulturní antropologie (O. Lewis, U. Hannerz, C. Stack). Sociální vyloučení v ČR - představení problému.- Městské subkultury, venkovské lokální komunity. Příklady antropologických výzkumných projektů zaměřených na studium sociálních skupin a hnutí v ČR a v Evropě.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- charakterizovat tematické zaměření antropologického studia soudobých komplexních společností - srovnat teoretické a metodologické přístupy současné sociální a kulturní antropologie s přístupy "klasické antropologie" - prezentovat a vysvětlit podstatu současných antropologických teorií nacionalismu, etnicity, multikulturalismu, identity, marginalizace a sociální diferenciace - vyjmenovat antropology, kteří se uvedenými tématy zabývali či zabývají, a vysvětlit jejich základní myšlenky- navrhnout obhájit a zrealizovat výzkumný projekt, ve kterém je uplatněna antropologická teoretická perspektiva ve vztahu k vybranému aspektu moderních komplexních společností

Literatura

Stack, Carol. All our kin. [New York] : Basic Books, 1997. ISBN 0-06-131982-1.Eriksen, Thomas Hylland. Ethnicity and nationalism. 2nd ed. London : Pluto Press, 2002. ISBN 0-7453-1887-8.Mareš, Petr. Marginalizace, sociální vyloučení. In: Sirovátka, T. (ed.): Menšiny a marginalizované skupiny v České republice, s. 9-23. Brno, 2002. Toušek, Ladislav. Sociální vyloučení a prostorová segregace. AntropoWebzin online ISSN 1801-8807 Roč. 3, č. 2-3. 2007. Hirt, Tomáš; Jakoubek, Marek. Soudobé spory o multikulturalismus a politiku identit : (antropologická perspektiva). Plzeň : Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-86898-22-9.Kepel, Gilles. Boží pomsta : křesťané, židé a muslimové znovu dobývají svět. Brno : Atlantis, 1996. ISBN 80-7108-120-5.Jenkins, Richard. Social identity. London : Routledge, 2003. ISBN 0-415-12053-5.Hirt, T. - Jakoubek, M. (eds.). Soudobé spory o multikulturalismus a politiku identit: Antropologická perspektiva. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2005. Mitchel, C. The Kalela Dance. Manchaster, 1956. Szaló, Csaba. Transnacionální migrace : proměny identit, hranic a vědění o nich. 1. vyd. Brno : CDK (Centrum pro studium demokracie a kultury), 2007. ISBN 978-80-7325-136-9.

Požadavky

Úspěšné složení závěrečného písemného testu, kterým budou zkoušeny jednak znalosti z obsahu přednášek a povinné literatury a jednak schopnost porozumět a interpretovat vybrané knižní tituly z kategorie povinně volitelné literatury, resp. myšlenky relevantních badatelů.

Garant

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.