Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidská variabilita a adaptabilita (KSA / LVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / LVA - Lidská variabilita a adaptabilita, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I Úvod - fenomén lidské variability a adaptability.Historie výzkumů lidské variability.II Kontext lidské variability a adaptability I: dědičnost.Kontext lidské variability a adaptability II: plasticita.III Kontext lidské variability a adaptability III: populace, druh a etnická skupina. Kritika rasového konceptu.IV Genetické znaky lidské variability.Fenotypové znaky lidské variability I: dermální a kraniální markery.V Fenotypové znaky lidské variability II: velikost těla a tělesných proporcí.Lidská adaptace a akomodace.VI Teplotní adaptace a termoregulace.Adaptace na sluneční záření a tlak.VII Lidská adaptace v pouštích.Seminář "pouště".VIII Lidská adaptace v arktických zónách.Seminář "arktické zóny".IX Lidská adaptace ve vysokých nadmořských výškách.Seminář "vysoké nadmořské výšky".X Lidská adaptace v zónách tropických deštných lesích.Seminář "tropické deštné lesy".XI Seminář (zbývající příspěvky)XII Seminář (zbývající příspěvky)XIII Seminář (zbývající příspěvky)XIV Zápočtový týden

Získané způsobilosti

Studenti rozpoznají interakce člověka a prostředí a jeho schopnost genetické, fyziologické a behaviorální přizpůsobivosti. Z biologické, populační, evoluční a statistické perspektivy uvedou do vztahu rozpory lidské klasifikace, koncept "lidských ras" a biologicko-populační alternativy k těmto rasovým koncepcím.

Literatura

Moran, E.F. Human adaptability: Introduction to ecological anthropology. New York: Westview Press Inc.,U.S., 1998. Stringer, Chris; Andrews, Peter. The complete world of human evolution. London : Thames and Hudson, 2005. ISBN 978-0-500-05132-0.Molnar, Stephen. Human variation : races, types, and ethnic groups. 5th. ed. Upper Saddle River, N. J. : Prentice Hall, 2002. ISBN 0130336688.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Pro splnění zápočtu je nutná aktivní účast v diskusích seminářů a prezentace referátu.Základní body každého referátu na semináři budou dostupné všem studentům na internetu. Studenti se proto s každým příspěvkem seznámí předem a připraví si k jednotlivým tématům odbornou diskusi. Diskuse bude součástí prezentace každého referátuPrezentace na semináři je nutnou podmínkou pro splnění zápočtu. V případě, že na semináři student nebude prezentovat svůj referát, nemohou mu být uznány podmínky pro splnění zápočtu. V případě, že seminář nebude kvalitně připraven, bude student psát zápočtový test. Případný zápočtový test bude brán jako 1. opravný termín.Požadavky na zkoušku: Předmět LVA je zakončen zápočtem a zkouškou. Student může skládat zkoušku jen v případě, že má splněný zápočet (zápočet viz níže Semináře). Zkouška sestává z písemného testu z lidské variability a adaptability v rozsahu Molnar (1998). Každá otázka má čtyři možnosti na výběr, jen jedna odpověď je správná.100 - 90% výborně89 - 80% velmi dobře79 - 70% dobře69 - méně % nevyhověl

Garant

Mgr. Lukáš Friedl

Vyučující

Mgr. Lukáš Friedl