Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Migrace, lidská práva a rozvoj (KSA / MLR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / MLR - Migrace, lidská práva a rozvoj, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- sociální a kulturní antropologie (resp. aplikovaná antropologie) jako konceptuální rámec studia problematiky migrace, rozvoje a lidských práv- přehled klasických teorií migrace a jejich kritika- teorie transnacionalismu a jeho uplatnění v kontextu antropologického výzkumu- teoretická a metodologická východiska rozvojové antropologie a antropologie rozvoje- kulturní relativismus vs. lidsko-právní universalismus: antropologická reflexe- srovnávací antropologie lidských práv

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- prezentovat a vysvětlit podstatu současných antropologických teorií migrace, rozvoje a lidských práv - vyjmenovat antropology, kteří se uvedenými tématy zabývali či zabývají, a vysvětlit jejich základní myšlenky- navrhnout antropologicky relevantní výzkumný projekt zaměřený na studium problému souvisejícího s migrací, rozvojem nebo lidskými právy

Literatura

Gardner, Katy; Lewis, David. Anthropology, development and the post-modern challenge. 1st pub. London : Pluto Press, 1996. ISBN 978-0-7453-0747-3.Wilson, Richard A. Human rights, culture and context : anthropological perspectives. 1st pub. London : Pluto Press, 1997. ISBN 0-7453-1142-3.Baršová, Andrea; Barša, Pavel. Přistěhovalectví a liberální stát : imigrační a integrační politiky v USA, západní Evropě a Česku. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2005. ISBN 80-210-3875-6.Szaló, Csaba. Transnacionální migrace : proměny identit, hranic a vědění o nich. 1. vyd. Brno : CDK (Centrum pro studium demokracie a kultury), 2007. ISBN 978-80-7325-136-9.Gwynne, Margaret Anderson. Applied anthropology : a career-oriented approach. Boston : Allyn and Bacon, 2003. ISBN 0-205-35866-7.- Clifford, J. (1997): Diasporas. In: Guibernau, Montserrat - Rex, John (eds.). The Ethnicity Reader: Nationalism, Multiculturalism and Migration. Cambridge: Polity Press., 1997.

Požadavky

Úspěšné složení závěrečného písemného testu, kterým budou zkoušeny jednak znalosti z obsahu přednášek a povinné literatury a jednak schopnost porozumět a interpretovat vybrané knižní tituly z kategorie povinně volitelné literatury, resp. myšlenky relevantních badatelů.

Garant

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.Mgr. Klára StrohsováPhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.Mgr. Klára Vanková, Ph.D.