Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturalismus (KSA / MTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / MTK - Multikulturalismus, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Představení předmětu, organizační pokyny, podmínky absolvování2. Osvícenství a romantismus jako ideové kořeny uvažování o moderních společnostech, resp. ideové kořeny debat o "multikulturalitě" a multikulturalismu3. Významové pole slova multikulturalismus, pojmy multikulturalistického diskurzu (integrace, segregace, asimilace, identita, komunita?) a jejich kritická reflexe, multikulturalismus jako předmět antropologického studia4. Historické, politické a společenské souvislosti objevení (se) multikulturalismu5. Recepce multikulturalismu v evropských státech (Velká Británie, Francie, Německo, Nizozemí)6. Pluralistický multikulturalismus (komunitarismus), Charles Taylor, Michael Sandel, Michael Walzer, Aldasair MacIntyre7. Liberální multikulturalismus; Will Kymlicka, John Rex, Pavel Barša8. Kritický multikulturalismus; Peter McLaren, Terence Turner, Shirley Steinberg and Joe Kinchloe, Chicago Cultural Studies Group9. Kritiky multikulturalismu; Brian Barry, T. H. Eriksen, Gerd Baumann, Patrick West, Ralph Grillo10. Multikulturalismus a antropologická teorie kultury11. Multikulturalismus a gender (feminismus); Susanne Okin, Iris M. Young, Sheila Benhabib12. Mutlikulturalismus a sociální vyloučení; Michel Wieviorka13. Multikulturalismus v ČR, multikulturní výchova v českém vzdělávacím systému, česká imigrační a integrační politika

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- vymezit významové pole termínu multikulturalismus- objasnit a kriticky reflektovat historicko-politické a společenské okolnosti vzniku multikulturalistického hnutí- vyjmenovat teoretiky, kteří se zabývali otázkou kulturní diferenciace moderních společností (resp. otázkou multikulturalismu), a vysvětlit jejich základní myšlenky týkající se daného tématu- kriticky reflektovat vybrané koncepce multikulturalismu z hlediska současných antropologických teorií etnicity, nacionalismu a kultury- srovnat multikulturalismus s alternativními světonázorovými koncepcemi jako je feminismus, liberalismus, nacionalismus, marxismus- analyzovat formy aplikace různých multikulturalistických přístupů v kontextu českého i zahraničního vzdělávacího systému (multikulturní výchova) a v kontextu tzv. integrační politiky v ČR- z aktuálních antropologických pozic kriticky reflektovat formy mediální či umělecké reprezentace kulturní rozmanitosti- analyzovat společenské procesy související s kulturní diferenciací soudobých komplexních společností a výsledky prezentovat nejen v podobě odborné studie, ale i formou publicistických žánrů

Literatura

Eriksen, T. H. Antropologie multikulturních společností: Rozumět identitě. Triton, 2007. Baršová, Andrea; Barša, Pavel. Přistěhovalectví a liberální stát : imigrační a integrační politiky v USA, západní Evropě a Česku. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2005. ISBN 80-210-3875-6.Barry, Brian M. Culture and equality : an egalitarian critique of multiculturalism. Cambridge : Polity Press, 2004. ISBN 0-7456-2228-3.Kymlicka, Will. Multicultural citizenship : aliberal theory of minority rights. Oxford : Clarendon Press, 2003. ISBN 0-19-829091-8.Grillo, R. D. Pluralism and the politics of difference : state, culture, and ethnicity in comparative perspective. 1st pub. Oxford : Clarendon Press, 1998. ISBN 0-19-829426-3.Barša, Pavel; Fiala, Petr; Mikš, František. Politická teorie multikulturalismu. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2003. ISBN 80-7325-020-9.Okin, Susan Moller. Is multiculturalism bad for women?. Princeton : Princeton University Press, 1999. ISBN 0-691-00432-3.Taylor, Charles; Gutmannová, Amy. Multikulturalismus : zkoumání politiky uznání. Vyd. 1. Praha : Filosofia, 2001. ISBN 80-7007-161-3.Fay, Brian. Současná filosofie sociálních věd : multikulturní přístup. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2002. ISBN 80-86429-10-5.Bauman, G. The Multicultural Riddle: Rethinking National, Ethnic and Religious Identities. New York, 1999.

Požadavky

Hodnocení bude probíhat formou písemného testu, zohledněna bude i příprava a aktivní účast studentů v rámci seminářů. Předpokladem je i znalost literatury k předmětu, která bude zadána.

Garant

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.