Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní ošetřovatelství (KSA / MTKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / MTKO - Multikulturní ošetřovatelství, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Antropologické pojetí kulturyIdentita a kulturaEtnicita a národnostTeorie multikulturalismuModely multikulturního soužitíKultura a zdravíZákladní přístupy medicínské antropologieKulturní konstrukce nemoci a zdravíKulturní kompetence ve zdravotní péčiEtnomedicína a biomedicínaSociální nerovnost a zdravíMenšiny a marginalizované skupiny v kontextu zdraví a zdravotní péčeDiskriminace v oblasti sociální a zdravotní péče

Získané způsobilosti

Na základě absolvování předmětu jsou studenti schopni:Vymezit klíčové koncepty kultury, etnicity, národnostiCharakterizovat teoretické přístupy k multikulturalismuFormulovat možné modely multikulturního soužitíPochopit vliv kultury na konceptualizaci zdraví a nemociPorozumět sociální nerovnosti a diskriminaci v oblastí zdraví a nemociFormulovat základní přístupy medicínské antropologie Rozlišit mezi různými koncepty etnomedicínyKriticky zhodnotit přístup biomedicíny

Literatura

Lawless, Robert. Co je to kultura. Olomouc : Votobia, 1996. ISBN 80-7198-106-0.Winkelman, M. Culture and Health: Applying Medical Anthropology. 1 ed. Jossey-Bass. 2008. Hirt, T. Multikulturalismus: uzavřená kapitola nebo aktuální společenská vize? In Šubrt, Jiří (a kol.). Sociologie III. Praha, 2008. Ivanová, Kateřina; Špirudová, Lenka,; Kutnohorská, Jana. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1212-1.Eriksen, Thomas Hylland. Sociální a kulturní antropologie : příbuzenství, národnostní příslušnost, rituál. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-465-6.Ember, C. R. Encyclopedia of Medical Anthropology: Health and Illness in the World s Cultures Topics. Springer, 2003. Špirudová, Lenka. Multikulturní ošetřovatelství II. Vyd. 1. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1213-X.Hirt, Tomáš; Jakoubek, Marek. Soudobé spory o multikulturalismus a politiku identit : (antropologická perspektiva). Plzeň : Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-86898-22-9.

Požadavky

Průběžné studium zadané povinné literatury na semináře. Aktivní účast na výuce během seminářů. Zápočtový test ověřující znalosti z probírané látky a zadané povinné literatury.

Garant

Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.