Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody a techniky sociálního výzkumu (KSA / MTSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / MTSV - Metody a techniky sociálního výzkumu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Epistemologie a metodologie výzkumu v sociálních vědáchZákladní rámec metodologie sociálních vědVýzkumný design v aplikovaném výzkumuKonstrukce vzorku a stanovení jeho velikostiStrukturované metodologické přístupyTvorba a aplikace dotazníkového šetřeníNestrukturované metodologické přístupyEtnografieZaměřované rozhovory a zaměřované skupinově diskuseZákladní postupy analýzy kvalitativních datAnalýza potřeb (needs assessment)Formulovaní výstupů, jejich prezentace a diseminacePolitické aspekty a dopady sociálního výzkumu a jeho etika

Získané způsobilosti

Na základě absolvování předmětu jsou studenti schopni:Rozlišit rozdíly mezi aplikovaným výzkumem a základním výzkumemSestavit návrh aplikovaného výzkumného šetřeníIdentifikovat a v praxi realizovat jednotlivé kvalitativní a kvantitativní techniky vytváření datRealizovat vlastní projekt aplikovaného výzkumu v oblasti sociální práceOrientovat se v základních postupech analýzy a interpretace dat Formulovat výstupy z aplikovaného šetřeníIdentifikovat možné etické problémy při realizaci výzkumného projektu v oblasti sociální práce

Literatura

Bernard, H. Russell; Ryan, Gery Wayne. Analyzing qualitative data : systematic approaches. Los Angeles : SAGE Publications, 2010. ISBN 978-0-7619-2490-6.Bickman, Leonard,; Rog, Debra. Handbook of applied social research methods. Thousand Oaks : SAGE Publications, 1998. ISBN 0-7619-0672-X.Bernard, H. Russell. Research methods in anthropology : qualitative and quantitative approaches. 4th ed. Lanham : Altamira Press, 2006. ISBN 978-0-7591-0869-1.Babbie, Earl R. The practice of social research. 12th ed. Belmont : Wadsworth, 2007. ISBN 0495598410.Hedrick, T. E. Applied Research Design a Practical Guide. Rubin, Allen, Earl R. Babbie. Research Methods for Social Work. Belmont, 2008.

Požadavky

Průběžné studium zadané povinné literatury na semináře; základní počítačová gramotnost; plnění průběžných praktických úkolů; účast na tvorbě a realizaci výzkumného projektu; písemná zkouška.

Garant

Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.