Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody terénního výzkumu 2 (KSA / MTV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / MTV2 - Metody terénního výzkumu 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kvantitativní a kvalitativní metody. Základní charakteristiky a postupy kvantitativních a kvalitativních metod, jejich přednosti a slabiny. Kritika kvantitativních a kvalitativních metod.2. Vymezení základních pojmů. Teorie, metoda, hypotéza. Přehled základních pojmů. Co je teorie, model, koncept, pojem, hypotéza, metodologie, metoda. Validita a reliabilita.3. Co je etnografie. Etnografie v sociologické tradici. Co je etnografie. Etnografie jako národopis. Německá tradice: Volkskunde a Völkerkunde. Ohniska zájmu etnografie. Sociologická tradice: výzkum městského prostředí. Chicagská škola.4. Klasické pojetí terénního výzkumu v sociální/kulturní antropologii. "Nová etnografie". Terénní výzkum v britské a americké antropologické tradici. "Koloniální metodologie". Klasický model terénního výzkumu. "Metodologický obrat" v 80. letech. "Nová etnografie". Reflexivita. Politický rozměr výzkumu.5. Metodologické problémy terénního výzkumu. Formulace výzkumného problému. Vstup do terénu. Fáze terénního výzkumu. Identita výzkumníka (gender, "going native", "domorodá antropologie". Vedení terénního deníku.6. Pozorování jako specifická výzkumná technika. Druhy a typy pozorování. Je vůbec možná klasifikace? Je nutné se účastnit, abychom mohli pozorovat?7. Rozhovor jako specifická výzkumná technika. Způsoby vedení a záznamu rozhovorů. Typologie: strukturované-nestrukturované. Focus groups. Přepisy a kódování rozhovorů.8. Analýza dat. Kategorie a kódy. Psaní etnografie. Zásady správného citování.Etické problémy související s terénním výzkumem a následnou publikací textů.Analýza dat: rozhovory, pozorování. Typy kódů. Psaní výzkumného projektu. Způsoby citování. Etika výzkumu a publikování. Problematika informovaného souhlasu.9. Vizuální metody. Etnografická fotografie, dokumentární a etnografický film. Role obrazu v sociologii a sociální antropologii: obraz jako pramen. Film jako prostředek antropologického zkoumání. Fotografie jako výzkumná metoda.10. Oral history. Sběr a analýza dat za pomoci orálně-historických pramenů. Oblast využití a specifika metody. Záznam a přepis výpovědí informátorů, analýza a interpretace dat.11. Práce s textem. Základní metody práce s textem. Kódování. Obsahová analýza. Diskurzivní analýza.12. Zkušenost s terénním výzkumem - diskuse s pozvaným hostem.13. Zkušenost s terénním výzkumem - diskuse s pozvaným hostem.

Získané způsobilosti

Studenti rozliší další aspekty etnografického výzkumu jako jsou: reflexe role výzkumníka, role informátora, antropologická etika apod. Aplikují získané metodologické postupy a rozpoznají širší kontext etnografického výzkumu.

Literatura

ČSN 01 6910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory. Praha : Český normalizační institut, 1997. Eco, Umberto. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc : Votobia, 1997. ISBN 80-7198-173-7.Agar, Michael H. The professional stranger : an informal introduction to ethnography. San Diego : Academic Press, 1996. ISBN 0-12-044470-4.Emerson, Robert M.; Fretz, Rachel I. Writing ethnographic fieldnotes. Chicago : The University of Chicago Press, 1995. ISBN 0-226-20681-5.Lofland, John; Lofland, Lyn H. Analyzing social settings : a guide to qualitative observation and analysis. Belmont : Wadsworth Publishing Company, 1995. ISBN 0-534-24780-6.Crone, Julia G. and Michael Angrosino. Field Projects in Anthropology. A Student Handbook, Prospect Heights, Ill. Waveland Press, 1992. Briggs, Jane, L. Never in Anger: Portrait of An Eskimo Family. , CambridgeMassachusetts, London, England: Harvard University Press, 1970.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, splnění úkolů zadaných na semináři. Písemný test zaměřený na pochopení odborné terminologie.Znalost anglického jazyka.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.