Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody terénního výzkumu 2 (KSA / MTV2X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / MTV2X - Metody terénního výzkumu 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kvantitativní a kvalitativní metody. Základní charakteristiky a postupy kvantitativních a kvalitativních metod, jejich přednosti a slabiny. Kritika kvantitativních a kvalitativních metod.2. Vymezení základních pojmů. Teorie, metoda, hypotéza. Přehled základních pojmů. Co je teorie, model, koncept, pojem, hypotéza, metodologie, metoda. Validita a reliabilita.3. Co je etnografie. Etnografie v sociologické tradici. Co je etnografie. Etnografie jako národopis. Německá tradice: Volkskunde a Völkerkunde. Ohniska zájmu etnografie. Sociologická tradice: výzkum městského prostředí. Chicagská škola.4. Klasické pojetí terénního výzkumu v sociální/kulturní antropologii. "Nová etnografie". Terénní výzkum v britské a americké antropologické tradici. "Koloniální metodologie". Klasický model terénního výzkumu. "Metodologický obrat" v 80. letech. "Nová etnografie". Reflexivita. Politický rozměr výzkumu.5. Metodologické problémy terénního výzkumu. Formulace výzkumného problému. Vstup do terénu. Fáze terénního výzkumu. Identita výzkumníka (gender, "going native", "domorodá antropologie". Vedení terénního deníku.6. Pozorování jako specifická výzkumná technika. Druhy a typy pozorování. Je vůbec možná klasifikace? Je nutné se účastnit, abychom mohli pozorovat?7. Rozhovor jako specifická výzkumná technika. Způsoby vedení a záznamu rozhovorů. Typologie: strukturované-nestrukturované. Focus groups. Přepisy a kódování rozhovorů.8. Analýza dat. Kategorie a kódy. Psaní etnografie. Zásady správného citování.Etické problémy související s terénním výzkumem a následnou publikací textů.Analýza dat: rozhovory, pozorování. Typy kódů. Psaní výzkumného projektu. Způsoby citování. Etika výzkumu a publikování. Problematika informovaného souhlasu.9. Vizuální metody. Etnografická fotografie, dokumentární a etnografický film. Role obrazu v sociologii a sociální antropologii: obraz jako pramen. Film jako prostředek antropologického zkoumání. Fotografie jako výzkumná metoda.10. Oral history. Sběr a analýza dat za pomoci orálně-historických pramenů. Oblast využití a specifika metody. Záznam a přepis výpovědí informátorů, analýza a interpretace dat.11. Práce s textem. Základní metody práce s textem. Kódování. Obsahová analýza. Diskurzivní analýza.12. Zkušenost s terénním výzkumem - diskuse s pozvaným hostem.13. Zkušenost s terénním výzkumem - diskuse s pozvaným hostem.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o charakteru, přístupu a vývoji etnografie jako základního metodologického nástroje antropologie. Seznámí se s hlavními metodami používanými v rámci etnografického výzkumu a v rámci kurzu si dvě základní metody (pozorování a rozhovor) vyzkouší v praxi. Získá dovednosti kódovat a analyzovat takto získaná data. Pozornost bude věnována též schopnosti formulovat výzkumný problém, napsat výzkumný projekt a naučit se správně citovat odbornou literaturu.

Literatura

Silverman, David. Ako robiť kvalitatívny výskum : praktická príručka. Bratislava : Ikar, 2005. ISBN 80-551-0904-4.Hammersley, M. - Atkinson, P. Ethnography: Principles in Practice. 1997. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha Nakladatelství Karolinum, 2002. Agar, Michael H. The professional stranger : an informal introduction to ethnography. San Diego : Academic Press, 1996. ISBN 0-12-044470-4.Silverman, David. Interpreting qualitative data : methods for analysing talk, text and interaction. 2nd ed. London : SAGE Publications, 2001. ISBN 0-7619-6865-2.Hendl, J. Kvalitativní výzkum. Praha Portál, 2005. ISBN 80-7367-040-2.Morgan, David L. Ohniskové skupiny jako metoda kvalitativního výzkumu : 2. titul série Metodologie. Boskovice : Albert, 2001. ISBN 80-85834-77-4.Emerson, Robert M.; Fretz, Rachel I. Writing ethnographic fieldnotes. Chicago : The University of Chicago Press, 1995. ISBN 0-226-20681-5.VANĚK, Miroslav. Orální historie ve výzkumu soudobých dějin. Praha, 2004.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách včetně četby zadaných textů v ČJ a AJ, vypracování dvou samostatných prácí (pozorování a rozhovor), s nimiž se bude v rámci kurzu dále pracovat. Absolvování písemného testu na konci semestru.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.