Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Menšiny, xenofobie a nacionalismus (KSA / MXN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / MXN - Menšiny, xenofobie a nacionalismus, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Etnické a jazykové menšiny. Jazyk, etnicita, identita. Vztah kultury a etnicity. Etnické stigma a etnické stereotypy.2. Kultura a kulturní identita. Antropologické pojetí kultury. Enkulturace. Etnocentrismus a kulturní relativismus. Xenofobie a rasismus.3. Etnické skupiny a etnické hranice. Udržování a překračování etnických hranic (F. Barth). Příklady konkrétních etnorevitalizačních projektů.4. Migrace, adaptace, integrace. Migrační procesy jako zdroj multikulturního setkávání. Přehled základních teorií migrace. Integrace, adaptace, segregace.5. Přehled vybraných teorií etnicity. Chicagská škola: ekologie města a tavicí tyglík. Africký měděný pás a manchesterská škola.6. Co je národ: primordialismus a sociální konstruktivismus. Základní přístupy ke studiu národů anacionalismu.7. Národy a nacionalismus v evropském kontextu. Historické, společenské, politické a ideové souvislosti vzniku evropských národů a ideologie nacionalismu.8. Přehled teorií nacionalismu. Přehled vybraných teorií nacionalismu (E. Gellner, B. Anderson, M. Hroch). Typy evropských nacionalismů, koncept "východního" a "západního" nacionalismu (H. Kohn).9. Multikulturalita, multikulturalismus. Vznik a vývoj pojmu multikulturalismus. Multikulturní situace. Multikulturalismus jako vědecký přístup či politický požadavek. Multikulturní výchova.10. Myšlenkové proudy multikulturalismu. Pluralistický multikulturalismus a liberální multikulturalismus. Kritický multikulturalismus. Kritika pojmu multikulturalismus.11. Identita, teorie identity a politika identit. Kategorie identity a její společenskovědní konceptualizme. Příklady identitárních hnutí.12. Sociální vyloučení, marginalizace, underclass. Prostorové, kulturní, symbolické, politické vyloučení v kontextu moderních společností. Koncept marginalizace a underclassu.13. Romské populace na území současné ČR a SR. Vývoj, charakteristika a specifika romských populací žijících na území dnešní České a Slovenské republiky.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu získají studenti základní orientaci v problematice jazykových a etnických menšin, xenofobie a nacionalismu a souvisejících problémech současných společností. Studenti budou schopni kriticky reflektovat vybrané koncepce teorie etnicity, nacionalismu a multikulturalismu z perspektivy současné antropologické teorie. Studenti získají schopnost kriticky reflektovat historicko-politické a sociální okolnosti vzniku moderních národů a aplikovat nabyté znalosti v kontextu českého vzdělávacího systému či v kontextu tzv. integrační politiky v ČR.

Literatura

Šatava, Leoš. Jazyk a identita etnických menšin : možnosti zachování a revitalizace. Vyd. 2., Ve SLONu 1. Praha : Sociologické nakladatelství (SLON), 2009. ISBN 978-80-86429-83-0.Hroch, Miroslav. Pohledy na národ a nacionalismus : čítanka textů. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-86429-20-2.Barša, Pavel; Fiala, Petr; Mikš, František. Politická teorie multikulturalismu. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2003. ISBN 80-7325-020-9.Eriksen, T. H. Antropologie multikulturních společností: Rozumět identitě. Triton, 2007. Baršová, Andrea; Barša, Pavel. Přistěhovalectví a liberální stát : imigrační a integrační politiky v USA, západní Evropě a Česku. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2005. ISBN 80-210-3875-6.Hirt, Tomáš; Jakoubek, Marek. Soudobé spory o multikulturalismus a politiku identit : (antropologická perspektiva). Plzeň : Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-86898-22-9.Anderson, B. Společenství představy. Úvahy o původu a šíření nacionalismu. Praha, 2008. Gombár, Csaba. O národe, etniku a štáte. 1. vyd. Bratislava : Kalligram, 2000. ISBN 80-7149-247-7.

Požadavky

Hodnocení proběhne formou závěrečného písemného testu z obsahu přednášek a povinné literatury. Test bude obsahovat 7 otázek bodovaných vždy jedním bodem. Další body je možné získat složením doplňujícího testu z povinně volitelné literatury. Maximální možný bodový zisk za příslušný titul je uveden v sylabu. Doplňující test z vybrané povinně volitelné literatury budou studenti absolvovat zároveň s testem základním ve vypsaných termínech ve zkouškovém období. Uvedené podmínky se týkají shodně studentů denní i kombinované formy studia.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.