Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanský sektor (KSA / NES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / NES - Občanský sektor, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Občanský sektor, veřejný sektor, neziskový sektor.Historické souvislosti, vymezení pojmů.Typy a funkce NNO.Základní charakteristiky NNO (poslání, cíle, předmět činnosti, cílová skupina).Vznik, činnost, zánik NNO.Neziskový sektor a veřejné služby.Právní rámec neziskového sektoru - základní předpisy.Základní dokumenty v NNO.Ekonomický rámec neziskového sektoru zdroje financí v NNO.Financování NNO.Sociální ekonomika a občanský sektor.Projektové plánování v neziskové sféře.Organizace a řízení, pracovní pozice v NNO.Dobrovolnictví jako součást NNO.Součástí kurzu mohou být rovněž přednášky hostujících lektorů o činnosti jednotlivých NNO.

Získané způsobilosti

Studenti si prostřednictvím praktických seminářů osvojí znalosti potřebné k základní orientaci v problematice neziskového sektoru. Studenti jsou schopni vymezit jednotlivé typy neziskových organizací, orientují se v klíčových formálních náležitostech potřebných k založení neziskové organizace, získají přehled o fungování a řízení neziskové organizace.

Literatura

Hynek, V.; Proudová, Z.; Škarabelová, S. Neziskové organizace ve veřejných službách. CVNS, 2007. Dohnalová, Marie; Malina, Jaroslav,; Müller, Karel. Panoráma biologické a sociokulturní antropologie : modulové učební texty pro studenty antropologie a "příbuzných" oborů. 17, Občanská společnost: Minulost - současnost - budoucnost. 1. vyd. Brno : Nadace Universitas Masarykiana, 2003. ISBN 80-7204-278-5.Frič, Pavol; Goulli, Rochdi. Neziskový sektor v České republice : výsledky mezinárodního srovnávacího projektu Johns Hopkins University. Praha : Eurolex Bohemia, 2001. ISBN 80-86432-04-1.FRIČ, Pavol. Neziskový sektor v ČR. In: Sborník analytických studií pro Strategický program sociálního a ekonomického rozvoje České republiky. 2005. Müller, Karel. Češi a občanská společnost : pojem, problémy, východiska. Vyd. 1. Praha : Triton, 2002. ISBN 80-7254-232-X.Škarabelová, Simona. Definice neziskového sektoru : sborník příspěvků z internetové diskuse CVNS. Brno : Centrum pro výzkum neziskového sektoru, 2005. ISBN 80-239-4057-0.Vajdová, Tereza. In: Rada vlády pro nestátní neziskové organizace.

Požadavky

Zpracování zadaných úkolů, které budou koncipovány tak, aby navazovaly na témata jednotlivých seminářů a čerpaly z praktických činností spojených s činností v neziskových organizacích.

Garant

PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.