Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Migrace a integrace (KSA / OMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / OMI - Migrace a integrace, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Představení problematiky studia migrace a integrace, představení základních pojmů.- Teorie migračních pohybů.- Hlavní evropské imigrační oblasti v období doznívajícího středověku a počátku novověku.- Migrace z a do českých zemí.- Problematika právního postavení migrantů: multikulturalismus vers. koncept "vůdčí kultury".- Skupiny v permanentním migračním pohybu.- Migrace a etnizace.- Globalizace a migrace: Integrační modely v evropském srovnání.- Dočasné migrace, jejich funkčnost a společenské konsekvence.- Aktuálnost etnologického studia dnešních masových migrací.

Získané způsobilosti

Studenti budou uvedeni do problematiky migrací ze sociálně antropologické perspektivy, osvojí si základní teoretické koncepce (adaptace, asimilace a integrace migračních skupin) a budou seznámeni s praktikovanou migrační politikou vybraných klíčových států. Budou schopni rozpoznat význam migračních pohybů v současném globalizačním světě a seznámeni s problematikou azylantů, uprchlíků, pracovních a etnických migrantů v dnešní Evropě a zvláště v České republice. Studenti budou schopni samostatné formulovat pracovní hypotézy pro oblast interetnického studia.

Literatura

Fialová, Ludmila. Dějiny obyvatelstva českých zemí. 1.vyd. Praha : Mladá fronta, 1996. ISBN 80-204-0283-7.Brettell, Caroline B.; Hollifield, James Frank. Migration theory : talking across disciplines. 2nd ed. New York : Routledge, 2008. ISBN 0-415-95427-4.Lozoviuk, P. Němečtí vystěhovalci z českých zemí a jejich jazykové ostrovy v jihovýchodní Evropě, In: Češi v cizině č. 10, s. 39-87. Praha, 1998. The state of the world´s refugees 2000 : fifty years of humanitarian action. Oxford : Oxford University Press, 2000. ISBN 0-19-924106-6.Šatava, Leoš. Migrační procesy a české vystěhovalectví 19. století do USA. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 1989. Jansen C. J. Readings in the Sociology of Migration. London, Pergamon Press, 1970.

Požadavky

Zápočet - písemná práce.Zkouška ústní formou prověří studentovu znalost dané problematiky. Znalost anglického jazyka.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Klára Vanková, Ph.D.