Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleodemografie (KSA / PDEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PDEM - Paleodemografie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení paleodemografieŽiví lidé a jejich kosterní pozůstatky: původ kosterních souborůZákladní pojmy demografické analýzyÚmrtnostní tabulkyBayesúv teorém a hodnocení úmrtnostiParametrické metody hodnocení úmrtnostiFertilita a její odhady z kosterních pozůstatkůMigrace minulých populací: etnografický pohledDemografický růstOdhady demografických parametrů z archeologických a ekologických pramenůOdhady demografických parametrů z archeologických a ekologických pramenů

Získané způsobilosti

Studenti rozumí jak biologické stránce reprodukce, tak stránce sociální, která určuje míru a formu naplnění biologických možností. Znají způsoby, kterými lze z antropologických údajů o kostře člověka (věk, pohlaví atd.) odhadnout demografické parametry minulých populací (plodnost, úmrtnost atd.) a dokáží tak rekonstruovat demografické změny, které provázely například přechod od lovecko-sběračského způsobu života k zemědělství.

Literatura

Chamberlain, Andrew T. Demography in archaeology. Cambridge ; Cambridge University Press, 2006. ISBN 0-521-59651-3.Hoppa, R. D. & Vaupel J. W. (Eds). Paleodemography. Age Distributions from Skeletal Samples. Cambridge: Cambridge University Press, 2002. Stringer, Chris; Andrews, Peter. The complete world of human evolution. London : Thames and Hudson, 2005. ISBN 978-0-500-05132-0.Neustupný, E. Demografie pravěkýh pohřebišť. Praha: Archeologický ústav ČSAV, 1983. Acsádi, G. & Nemeskéri, J. History of Human Life Span and Mortality. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1970.

Požadavky

Písemný test. Četba anglických textů.

Garant

Mgr. Patrik Galeta, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Patrik Galeta, Ph.D.