Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohybový aparát 2 (KSA / POH2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / POH2 - Pohybový aparát 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vaziva a chrupavky, spojení kostí, stavba kloubů, jednotlivé typy kloubů, vazy. Stavba svalu, činnost svalových vláken, jejich energetický metabolismus, princip motorických jednotek, význam červených a bledých vláken. Různé úrovně nervové regulace motoriky. Synergistický a antagonistický vztah svalů, držná funkce. Jednotlivé svalové skupiny. Pohyby v kloubech a jejich zajištění svaly. Vzpřímený stoj, chůze, běh, manipulace.

Získané způsobilosti

Student popíše činnost svalů a jednotlivé svalové skupiny. Dokáže vymezit, které svaly se podílejí na konkrétních pohybech v jednotlivých kloubech. Vysvětlí specifitu vzpřímené pozice, chůze a běhu a jejich zabezpečení svalovým systémem.

Literatura

Čihák, Radomír. Anatomie 1. Praha : Grada, 2001. ISBN 80-7169-970-5.Druga, Rastislav; Grim, Miloš. Základy anatomie. 1., Obecná anatomie a pohybový systém. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 80-7262-112-2.Feneis, Heinz. Anatomický obrazový slovník. Praha : Avicenum, 1981. Dylevský, Ivan; Druga, Rastislav; Mrázková, Olga. Funkční anatomie člověka. 1. vyd. Praha : Grada, 2000. ISBN 80-7169-681-1.Pohybový systém a zátěž. Praha : Grada, 1997. ISBN 80-7169-258-1.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, ústní zkouška (2 až 3 otázky zaměřené jednak na stavbu, funkci a řízení svalů a popis kloubů, jednak na anatomický popis jednotlivých svalů a svalových skupin ve vztahu k jejich činnosti, tj. pohybům, které vykonávají).

Garant

RNDr. Vladimír Blažek, CSc.

Vyučující

RNDr. Vladimír Blažek, CSc.Mgr. Anna Pankowská, Ph.D.RNDr. Vladimír Blažek, CSc.Mgr. Anna Pankowská, Ph.D.