Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe 1 (KSA / PRAS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PRAS1 - Praxe 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Odborná praxe A ve vybrané organizaci sociální práce poskytující sociální služby dle Zákona o sociálních službách a je zaměřená na vlastní práci s klientem či skupinou klientů pod supervizí odborného sociálního pracovníka - tzv. instruktora praxe. Kurz obsahuje pravidelné jednodenní praxe v rozsahu 6 hodin týdně v rozsahu celého semestru. Pro výkon odborné praxe je v rozvrhu vymezen konkrétní den, po domluvě s instruktorem praxe je možné na praxi docházet i v jiný termín. Prvý den praxe kontaktuje student svého instruktora praxe, případně koordinátora praxe ve vybrané organizaci, kterému též nejpozději v tento den předá k podepsání (školou a jím samotným již potvrzenou) dohodu. Tuto posléze podepsanou i ze strany organizace odevzdá zpět vyučující koordinující praxe. Na dalším průběhu praxe se student domlouvá s instruktorem praxe, které/mu také dává k pravidelnému podpisu záznamový list pro výkon praxe. Přehled probírané látky, resp. průběh praxe se odvíjí od povahy organizace, v níž student praxi vykonává a taktéž i od studentem zvoleného stážového místa.

Získané způsobilosti

Dle Minimálního standardu vzdělávání v sociální práci vydaného Asociací vzdělavatelů v sociální práci je snahou v rámci odborných praxí průběžně rozvíjet níže uvedené kompetence. V oblasti postojů se student ztotožňuje s hodnotami a etickými principy sociální práce a je si vědom dilemat souvisejících s výkonem sociální práce.V oblasti znalostí student zná Etický kodex sociálních pracovníků ČR, rozumí systému organizací veřejné správy a samosprávy, orientuje se v legislativě vztahující se k výkonu sociální práce, rozumí struktuře organizace, jejím hodnotám, poslání, cílům a používaným metodám práce a v neposlední řadě chápe roli sociálního pracovníka a dalších odborníků v organizaci.Dovednostní složka je pojímána ve 4 rovinách; v rovině obecné, v rovině vztahu ke klientovi, ve vztahu k organizaci a ve vztahu k sobě samému. V rovině obecné student dodržuje Etický kodex sociálních pracovníků ČR, rozvíjí účinnou komunikaci, vystupuje v souladu s profesní identitou. Ve vztahu ke klientovi se student orientuje v situaci a potřebách klienta, umí posoudit jeho sociální situaci, vytvářet plán práce s klientem a umí volit vhodný způsob sociální intervenci. Student dále umí získávat potřebné informace a dále je využívat ve prospěch klienta, realizuje, rozvíjí a umí ukončit práci s klientem a to vše na základě akceptace a vzájemné spolupráce, rozeznává rizikové faktory a umí stanovit meze své podpory a umí vést základní dokumentaci o klientovi. Ve vztahu k organizaci se student aktivně se zapojuje do práce týmu, orientuje se a dodržuje vnitřní pravidla organizace a přispívá k rozvoji organizace. Ve vztahu k sobě samému student dokáže pracovat na svém odborném růstu, dokáže pracovat se zpětnou vazbou, reflexí a sebereflexí, dokladuje vlastní práci a umí vyhodnocovat svou činnost.

Literatura

Henriksen, Jan-Olav; Vetlesen, Arne Johan. Blízké a vzdálené : etické teorie a principy práce s lidmi. Brno : Sdružení Podané ruce, 2000. ISBN 80-85834-85-5.Matoušek, Oldřich; Kodymová, Pavla; Koláčková, Jana. Sociální práce v praxi : specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.Laan, Geert van der. Otázky legitimace sociální práce : pomoc není zboží. Boskovice : Albert, 1998. ISBN 80-85834-41-3.Pelech, Bednářová. Streetwork - metody sociální práce. Portál Praha, 2001.

Požadavky

Odborná praxe je vyhodnocována na konci semestru formou kolokvia - společného setkání menší skupiny studentů, jehož podstatou je provedení shrnutí získaných či v praxi ověřovaných kompetencích sociálního pracovníka. Důraz je kladen na schopnost reflexe a sebereflexe studentova působení ve vybrané organizaci sociální práce. Podmínkou pro udělení zápočtu je 100% docházka na vybraném pracovišti odborné praxe. V případě, že se student nemůže z vážných důvodů praxe v některých z termínů účastnit, omlouvá se instruktorovi praxe, se kterým také dohodne na náhradním termínu plnění. Pro udělení zápočtu se student účastní závěrečného kolokvia a na konci semestru předkládá zpracovaný deník praxe, vyplněný záznamový arch pro výkon praxe a hodnocení zpracované instruktorem praxe o studentově působení na pracovišti.

Garant

Doc. PhDr. Jan Šiška, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Šárka Káňová