Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Perspektivy středoevropské etnologie (KSA / PSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / PSE - Perspektivy středoevropské etnologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky etnografické práce v Čechách.Starorakouská" etnografická tradice českých zemích.Pozvolná institucionalizace disciplíny v českých podmínkách.Východiska etnografického výzkumu v německých oblastech Čech.Etnografie na pražských univerzitách.Akcenty a zvlášnosti obou etnografických tradicí Čech.Etnograficky orientovaná slavistika na pražských univerzitách.Česko-německé vztahy ve světle etnografického zkoumání.Poválečný vývoj české etnologie.Aktuální situace oboru v České republice.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní orientaci v problematice česko-německých vztahů a ve způsobu jejich percepce v etnologické literatuře. Posluchači se budou orientovat jak v dějinném vývoji německojazyčné a českojazyčné etnografie českých zemí, tak i v aktuálním vývoji české poválečné a polistopadové etnografie/antropologie. Studenti budou schopni interpretovat základní díla představitelů etnografie z českých zemích.

Literatura

Kořalka, Jiří; Nodl, Martin. Češi v habsburské říši a v Evropě 1815 - 1914 : sociálněhistorické souvislosti vytváření novodobého národa a národnostní otázky v českých zemích. Praha : Argo, 1996. ISBN 80-7203-022-1.Lozoviuk, Petr. Ethnizität und Interethnik in der tschechischen Ethnologie. 1. Aufl. Dresden : Thelem, 2012. ISBN 978-3-942411-76-9.Vařeka Josef. Die tschechische Ethnologie nach 1989, in: Brigitte Emmrich/Johannes Moser (Hgg.) Europäische Ethnologien im neuen Millenium. Osteuropäische Ethnologien auf neuen Wegen - Abschied vom Referatenorgan DEMOS. S. 67-77. Dresden, 2002. Judson Pieter M. Guardians of the Nation. Activities on the Language Frontiers of Imperial Austria. Cambridge Mass, London, 2006. Lozoviuk, P. Interethnik im Wissenschaftsprozess. Deutschsprachige Volkskunde in Böhmen und ihre gesellschaftlichen Auswirkungen. Leipzig, 2008. Jahrbuch für Europäische Ethnologie 2009 - Tschechien. Bohusch Otmar. Volkskunde der Sudeten- und Karpatthendeutschen, in: Helmut Preidel (Hg.), Die Deutschen in Böhmen und Mähren. Ein historischer Rückblick. S. 244-267. Gräfelfing, 1950.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, samostatná práce s odbornou literaturou, znalost základní teoretické a metodologické literatury k problematice evropské etnologie. Kurz předpokládá znalost anglického jazyka minimálně na úrovni C1.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.