Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvojová antropologie (KSA / RAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / RAP - Rozvojová antropologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historické předpoklady vzniku rozvojového diskurzu - kolonialismus, evolucionismus, kapitalismus, pokrok. Antropologie rozvoje vs./a rozvojová antropologie. Interpretace vzniku rozvojového diskurzu - postmoderní přístup.Klasické smýšlení o rozvoji a pokroku (Malthus, Smith, Ricardo, Marx, Engels, Weber). Přechod mezi koloniálním a rozvojovým údobím - dekolonizace, nacionalismus.Vznik rozvojového diskurzu v poválečném údobí - základní premisy rozvojového diskurzu, institucionální základna rozvoje. Aktéři rozvoje (SB, MMF, NNO) - etnografie institucí.Modernizační teorie a její aplikace v rozvojové problematice - ekonomický růst, přístupy neoklasické ekonomie. Teorie závislosti a rozvoj. Měřítka rozvoje (HDP, HNP, HDI).Koncepce základních potřeb. Neoliberalismus a rozvoj - neoliberální strategie hlavních aktérů rozvojové pomoci. Koncept lidských možností. Princip "dobré vlády" jako předpoklad rozvoje.Vybraná témata spojená s rozvojem - zemědělství a rozvoj, životní prostředí a rozvoj (trvale udržitelný rozvoj)Vybraná témata spojená s rozvojem - gender a rozvoj, sport a rozvoj, vzdělání a rozvoj, migrace a rozvoj, životní prostředí a rozvoj (prezentace konkrétních projektů).Rozvojový projekt, fáze rozvojového projektu, příklady projektů a jejich kritická reflexe.Přednáška externího lektora s přímou zkušeností s realizací rozvojových projektů.Filmová projekce.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- identifikovat základní charakteristiky a předmět zkoumání rozvojové antropologie,- rozlišit konkrétní tematické oblasti, na které se rozvojová antropologie zaměřuje,- vymezit rozdíl mezi antropologií rozvoje a rozvojovou antropologií,- vymezit základní antropologická paradigmata a přístupy v kontextu výzkumu rozvoje různých typů společností,- orientovat se v základních přístupech a pojmech, se kterými rozvojová antropologie pracuje - vymezit základní fáze rozvojového projektu,- aplikovat teoretické přístupy a náhledy rozvojové antropologie na konkrétní příklady a situace spojené s rozvojovou problematikou.

Literatura

Edelman, Marc; Haugerud, Angelique. The anthropology of development and globalization : from classical political economy to contemporary neoliberalism. Malden, MA : Blackwell Pub, 2004. ISBN 0631228802.Sachs, W. (ed). The Development Dictionary. A Guide to Knowledge as Power. Zed Books Ltd, London, 1992. Gardner, Katy; Lewis, David. Anthropology, development and the post-modern challenge. 1st pub. London : Pluto Press, 1996. ISBN 978-0-7453-0747-3.Nolan, Riall W. Development anthropology : encounters in the real world. Boulder : Westview Press, 2002. ISBN 0-8133-0984-0.Escobar, A. Encountering Development. The Making and Unmaking of the Third World. Princenton, 1995. Jehlička, Petr; Daněk, Petr; Tomeš, Jiří. Stát, prostor, politika : vybrané otázky politické geografie. 1. vyd. Praha : Univerzita Karlova, 2000. ISBN 80-238-5566-2.DESAI, Vandana - POTTER, Robert B. (eds. The Companion to Development Studies. Arnold: London, 2002.

Požadavky

Prezentace příspěvku v seminářích, který se tematicky váže k probíraným tématům, a ústní zkouška z probírané látky.

Garant

PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.