Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Romové v antropologické perspektivě (KSA / REA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / REA - Romové v antropologické perspektivě, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Institucionální báze vědecké ciganologie u nás i ve světě.2. Dějiny bádání v oblasti cikánských-romských populací3. H.M.G. Grellmann a dopad jeho díla.4. "Indická hypotéza" - její kritici a zastánci5. Antropologie a ciganologie: C. Miller, R. Gropper, A. Sutherland6. Antropologie a ciganologie: J. Okely, W. Cohn, T. San Román7. Antropologie a ciganologie: M.T. Salo - S. Salo, G. Y Blasco, M. Stewart8. Ciganologie a politologie (M, Kovats ad.).9. Ciganologie a právo (I. Pogány ad.)10. Ciganologie a sociální dějiny: W. Willems, A. Cottar, L. Lucassen11. Ciganologie a dějiny: A. Fraser, L. Cherenkov, I. Hancock12. Antropologie a aplikované výzkumy zaměřené na cikánské-romské populace13. Antropologie a neziskové organizace ve vztahu k tzv. romské problematice

Získané způsobilosti

Studenti znají aplikace teoretického i metodologického arzenálu (sociokulturní) antropologie a výsledky, k nimž vedla jejich aplikace v oblasti tzv. "romské problematiky". Identifikují potenciál využití badatelské (sociokulturně) antropologické perspektivy a poznatků získaných její aplikací v angažovaných (sociálních, politických, zdravotnických, ekonomických, etc.) diskurzech. Rovněž získají kompetenci k realizaci vlastních výzkumů v širokém poli tzv. romské problematiky".

Literatura

Jakoubek, Marek. Cikáni a etnicita. Vyd. 1. Praha : Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-105-5.Engebrigsten, Ada. Exploring gypsiness: power exchange and interdependence in a Transylvanian village, Thesis submitted in partial fulfilment for the degree of doctor Rerum Politicarum to the Department of Social Anthropology. November, University of Oslo,, 2000. Hirt, Tomáš; Jakoubek, Marek. "Romové" v osidlech sociálního vyloučení. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-76-8.Tcherenkov, Lev - Laederich, Stéphane. The Rroma otherwise known as Gypsies, Gitanos, ??????, Tsiganes, Ţigani, Çingene, Zigeuner, Bohémiens, Travellers, Fahrende, etc. Vol. I. - History, Language, and Groups. Schwabe Verlag Basel, 2004. Jakoubek, Marek; Budilová, Lenka. Romové a cikáni - neznámí i známí : interdisciplinární pohled. 1. vyd. Voznice : Leda, 2008. ISBN 978-80-7335-119-9.Okely, Judith. The Traveller-Gypsies. Cambridge University Press, 1983.

Požadavky

Nastudování literatury ke kurzu, vypracování písemné seminární práce. Test.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.