Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Romové jako etnická skupina? (KSA / RES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / RES - Romové jako etnická skupina?, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Romové - definice termínuKdo je Rom? Problematika označení "Rom", Rom versus Cikán, Rom jako analytický termín, Romství jako otázka národní příslušnosti2) Rasa a kulturaRasa, plemeno a antropologický typ ve světle moderní biologické antropologie, kultura jako entita negenetického charakteru, socializace a resocializace3) Romské subetnické skupinySubetnické členění "romské populace", vztahy mezi skupinami, charakteristika romské skupiny, kolektivní identita jejich příslušníků4) Koncept rituální ne/čistoty jako determinant sociální organizaceRituální ne/čistota jako určující faktor sociální struktury; indické kasty a endogamní profesní frakce v tradiční romské kultuře - analogie, rozdíly5) Tradiční romská kultura versus národní romská kulturaDiverzita tradiční romské kultury versus uniformita romské kultury národní , nízká a vysoká kultura u E. Gellnera, romské dějiny, spisovná romština6) Problematika romských politických reprezentacíKoho vedou romští lídři? Koho zastupují romské reprezentace? Reprezentace a autorita v tradiční romské kultuře, dynamika moci a politika7) Romský národProblematika "romského národního obrození", podmínky ustavení romského národa jako národa bez státu, Romové a čítání lidu8) Romské osady a "romská" chudinská ghettaEtnické enklávy versus chudinské městské zóny, adaptace na chudobu a její důsledky, sociální skladba (romských) ghett9) Romské osady jako relikty tradiční společnostiTeorie moderní a tradiční společnosti, občanský princip, F. Tönnies a jeho dichotomie Gemeinschaft a Gesselschaft10) Tradiční romská kultura a lidská právaSpolečenská nerovnost jako konstitutivní prvek tradiční romské kultury, idea lidských práv, meze multikulturalizmu11) Terénní výzkum v romských osadáchTechniky výzkumu, prameny, kulturní šok, kulturní překlad, etika výzkumu, zpracování dat a jejich zveřejnění12) Romové a vládní politikaRomská kultura v mantinelech zákonů, změny vládní politiky po roce 1989, důsledky rozdělení Československa13) Volná přednáška na volné téma

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- rozlišit různé perspektivy (antropologickou, historickou, folkloristickou, lingvistickou, politickou, aj.) tzv. "romské problematiky".- kriticky rekapitulovat nejvýraznější etapy, trendy a osoby v dané problematice v ČR a SR (resp. bývalém Československu).- představit a interpretovat základní díla vědecké ciganologie u nás i ve světě, jakož i uvést příklady nejznámějších výzkumů realizovaných v dané oblasti. - aplikovat antropologickou perspektivu na tematiku cikánských-romských populací v České republice a na Slovensku.- kriticky zhodnotit a analyzovat sebeprezentaci tzv. romských lídrů a celého romského etnoemancipačního hnutí v České republice i v EU obecně.

Literatura

Jakoubek, Marek. Romové - konec (ne)jednoho mýtu : tractatus culturo(mo)logicus. Praha : BMSS-Start, 2004. ISBN 80-86140-21-0.Jakoubek, Marek; Hirt, Tomáš. Romové: kulturologické etudy : (etnopolitika, příbuzenství a sociální organizace). Plzeň : Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-83-X.Hirt, Tomáš; Jakoubek, Marek. "Romové" v osidlech sociálního vyloučení. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-76-8.

Požadavky

Hodnocení bude probíhat formou písemného testu. Zcela nezbytným předpokladem získání atestace je znalost povinné literatury k předmětu.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.