Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština pro antropology (KSA / ROAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ROAN - Ruština pro antropology, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané texty se budou týkat témat sociální, kulturní, biologické a lingvistické antropologie a rovněž etnografie a folklóru (teorie o původu člověka, neandrtálci, neolitická revoluce, národy v oblasti Kavkazu, "russkaja usad´ba, rituály východních Slovanů). V rámci kurzu se studenti seznámí rovněž s jazykovými formulacemi, užívanými v odborných pracích (disertace, diplomová práce, příspěvek na konferenci).Upevnění a prohloubení znalostí gramatického systému ruštiny na základě probíraných textů.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude schopen hovořit v ruštině o základních antropologických otázkách, bude schopen porozumět psanému i mluvenému slovu a bude schopen na něj reagovat. Student bude schopen orientovat se v ruském odborném textu z oblasti antropologie.

Literatura

GOLČÁKOVÁ, Bohuslava. Čítanka antropologických textů v ruštině. Nikonov, V. A. Etnonimy. Moskva : Nauka, 1970. NIKITJUK, B.A. Konstitucija čeloveka. VINITI, Moskva, 1991. Kononěnko, Boris Ivanovič. Kuľtura. Civilizacija. Rossija. Moskva : Ščit-M, 2003. ISBN 5-93-004-137-7.Mežetničeskije fol klornyje svjazi. Nauka, Sankt-Peterburg, 1993. Russkij fol klor. [T.] 29, Materialy i issledovanija. [T.] 24. Nauka, Sankt-Peterburg, 1996. Etno-žurnal. -. Institut etnologiji i antropologiji RAN. -. Narody Rossiji. ČÁRA, Vladimír; BALCAR, Milan; LADMANOVÁ, Jarmila. Ruská mluvnice pro střední školy. null. Praha : SPN, 1986. ISBN null.ŠROUFKOVÁ, Miloslava; PLESKÝ, Rostislav; VENCOVSKÁ, Marta. Rusko-český česko-ruský slovník. 1. vyd. Praha : LEDA, 1998. ISBN 80-85927-41-1.

Požadavky

Ústní prezentace zvoleného relativně úzkého odborného tématu v ruštině během semestru. Zpracování slovní zásoby k probíraným textům. Vypracování seminární práce na vybrané téma včetně zpracování odborné slovní zásoby, vyskytující se v textu. Práce by měla obsahovat: - originální text v ruštině (rozsah min. 5 normostran) - zpracovanou slovní zásobu min. 100 slovních jednotek (formát, podle kterého by slovní zásoba měla být zpracována, bude uveřejněn v průběhu semestru na www) - shrnutí obsahu textu v ruštině (rozsah 2 str.) - resumé textu v češtině (rozsah 2 str.) - termín pro nahlášení tématu seminární práce: nejpozději do konce třetího týdne semestru - termín odevzdání práce: nejpozději 10 dní před zkouškou Student během semestru vypracovává úkoly, které mu vyučující zadá a odevzdává je v tištěné formě nebo je ústně prezentuje na semináři.

Garant

Mgr. Bohuslava Němcová, Ph.D.