Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální exkluze a inkluze (KSA / SEI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SEI - Sociální exkluze a inkluze, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncept sociální exkluze a jeho operacionalizaceMarginalizované skupiny v České republiceProstorové aspekty sociální exkluzeEkonomické vyloučeníChudoba a nezaměstnanostSociální vyloučení a sociální kapitálKulturní kapitál a reprodukce nerovnostiDiskriminace a inkluze ve vzděláváníProblematika bezdomovectvíMigrace, cizinci a jejich integraceRasismus, xenofobie, diskriminace a menšinyNástroje inkluze a integrace

Získané způsobilosti

Na základě absolvování předmětu jsou studenti schopni:Charakterizovat jednotlivé přístupy ke studii nerovnosti, chudoby a marginalizaceFormulovat příčiny nerovnosti, chudoby a sociálního vyloučeníVymezit základní pojmy a koncepty spojené se sociálním vyloučením Shrnout přístupy k inkluzi a integraci nevýhodných skupin občanů Kriticky hodnotit přístupy k řešení problematiky sociálního vyloučeníNahlížet na problematiku marginalizace v komplexním pohledu Zhodnotit roli státu a neziskového sektoru v otázce inkluze

Literatura

Sirovátka, Tomáš. Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno : Masarykova univerzita, 2002. ISBN 80-210-2791-6.Mareš, Petr. Sociologie nerovnosti a chudoby. 1. vyd. Praha : Sociologické nakladatelství, 1999. ISBN 80-85850-61-3.Keller, Jan. Tři sociální světy. Praha, 2010. Stack, Carol. All our kin. [New York] : Basic Books, 1997. ISBN 0-06-131982-1.Lister, R. Poverty. Cambridge, 2004. Hirt, Tomáš; Jakoubek, Marek. "Romové" v osidlech sociálního vyloučení. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-76-8.Young, Jock. The exclusive society : social exclusion, crime and difference in late modernity. London : Sage Publications, 1999. ISBN 0 80398151 1.Alcock, Peter. Understanding poverty. Basigstoke, 1993. HILLS, J., J. LE GRAND, and D. PIACHAUD. Understanding social exclusion. Oxford: Oxford University Press, 2002. Wacquant, Loic J. D. Urban Outcasts: A Comparative Sociology of Advanced Marginality. Polity Press, 2007.

Požadavky

Průběžné studium zadané povinné literatury na semináře. Schopnost porozumět textů v anglickém jazyce. Aktivní účast na výuce v rámci seminářepísemný zápočet z probírané látky a zadané literatury.

Garant

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.