Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sport a ideologie (KSA / SIHN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SIHN - Sport a ideologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do dějin sportu. Fyzické a sportovní aktivity v průběhu dějin (starověk, středověk, novověk). Formování moderního sportu. Základní přístupy k fyzickým aktivitám v moderní společnosti.Anglická koncepce moderního sportu. Gymnastická tělovýchova. Německé turnerské hnutí. Propojení gymnastické tělovýchovy a nacionalismu.Sportovní a tělovýchovné aktivity v českém kontextu. Sokolské hnutí jako součást českého národního hnutí. Formování sportovních aktivit na počátku 20. století.Masové tělovýchovné festivaly - turnerské festivaly, sokolské slety, spartakiáda jako součást politické ideologie.Sport a italský fašismus. Sportovní a tělovýchovné aktivity v meziválečném období.Sport, tělovýchova a nacismus. Fyzické aktivita jako součást "nového člověka" v rámci nacistické ideologie. Rasová hygiena a sportovní aktivity. Rasismus a koncept těla. Eugenika a ideál mužnosti.Tělovýchovné a sportovní festivaly jako součást politického aktivismu. Sport jako nástroj nacistické propagandy (Berlin 1936). Filmová projekce - Olympia 1. a 2. díl (Berlin 1936).Sport a komunismus. Sovětské pojetí sportu a fyzických aktivit od počátku 20. století. Sport jako nástroj propagandy komunistických zemí do roku 1989. Peking 2008.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni identifikovat základní charakteristiky a vzájemné souvislosti sportu, tělovýchovy a politických ideologií moderní doby.

Literatura

Olivová, Věra. Lidé a hry : Historická geneze sportu. 1. vyd. Praha : Olympia, 1979. Hoberman, John M. Sport and political ideology. Austin : University of Texas Press, 1984. ISBN 0-292-77588-1.Guttamnn, A. From Ritual to Record: The Nature of Modern Sports. New York, 2004. Guttmann, A. Games and Empires: Modern Sport and Cultural Imperialism. New York, 1994. Mangan, J.A. Shaping the Superman: Fascist Body As Political Icon: Aryan Fascism. Frank Cass Publisher, 1999. Arnaud, P. - Riordan, J. Sport and International Politics. The Impact of Fascism and Communism. Routledge, 1998. Riordan, James; Krüger, Arnd. The international politics of sport in the twentieth century. London : E & FN Spon, 1999. ISBN 0-419-21160-8.Roubal, P. Politics of Gymnastics: Mass Gymnastic Displays Under Communism in Central and Eastern Europe. 2003.

Požadavky

Zpracování podkladů prezentace, prezentace příspěvku, ústní pohovor nad tématikou kurzu.

Garant

PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.