Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Španělština pro antropology (KSA / SOAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / SOAN - Španělština pro antropology, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Výklad historických, intelektuálních a civilizačních předpokladů vzniku antropologického myšlení jako specifického západního způsobu konceptualizace nezápadního světa a lidské odlišnosti a rozmanitosti.2) Antropologie, vymezení a geneze pojmu, základní členění antropologických věd, syntetické a interdisciplinární pojetí antropologie, anglosaská a kontinentální tradice antropologického myšlení a její proměny.3) "Střet kultur a civilizací", Samuel Huntington, Francis Fukuyama, Shmuel Noah Eisenstadt, problematika modernity, univerzalismu, kulturního partikularismu a fundamentalismu.4) Vymezení pojmu kultura. Problematika multikulturalismu, kulturního relativismu, etnocentrismu, xenofobie, "vedoucí kultury" (Leitkultur). Migrace v současném světě, asimilace a integrace.5) Vznik moderního nacionalismu, vztah tradiční a moderní společnosti (Gemeinschaft a Gesellschaft) a jejich odraz v soudobých vědách o člověku. Vznik a vzestup rasové teorie.6) Politická antropologie a kritická reflexe moderního totalitarismu a fundamentalismu.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí odbornou terminologii, kterou jsou schopni prakticky využít při své vlastní odborné prezentaci či při vytváření svých vlastních odborných textů.

Literatura

Augé, Marc. Hacia una antropología de los mundos contemporáneos. Barcelona, Editorial Gedisa, 1995. Soubor vybraných textů.

Požadavky

Ústní i písemná prezentace zvoleného odborného tématu ve španělštině.

Garant

Mgr. Kateřina Zielinská