Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a analýza sociálních sítí (KSA / TASX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / TASX - Teorie a analýza sociálních sítí, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní vymezení a pojmosloví sítového přístupuVznik a vývoj analýzy sociálních sítí v kontextu antropologieRelační data a jejich organizaceMetody a techniky vytváření relačních datEgocentrické a kompletní sítěVrcholy, hrany a hustotaKoncepty centralityStrukturální díry a brokerstvíSítové komponenty a kohezeSíťové pozice a roleStrukturní ekvivalence

Získané způsobilosti

Na základě absolvování předmětu jsou studenti schopni:" Shrnout vývoj analýzy sociálních sítí v sociální antropologii a příbuzných disciplínách" Charakterizovat jednotlivé teoretické přístupy k sociálním sítím" Vymezit a aplikovat jednotlivé síťové koncepty" Formulovat a aplikovat metody sběru relačních dat" Připravit a vybrat vhodné datové soubory relačních dat k analýze" Vytvářet matice relačních dat" Provést základní měření kompletních a egocentrických sítí" Interpretovat výsledky měření na základě jednotlivých konceptů" Vizualizovat sociální sítě " Ovládat prostředí softwaru pro analýzu a vizualizaci sítí

Literatura

Degenne, Alain; Forsé, Michel. Introducing social networks. London Los Angeles : SAGE Publications, 1999. ISBN 978-0-7619-5604-4.Scott, J. Social Networks Analysis a Handbook. London: Sage, 2000. Hanneman, Robert A., Mark Riddle. Untroduction to Social Network Methods. University of California, 2005. Wasserman, Stanley and Katherine Faust. Social Network Analysis: Methods and Applications. Cambridge University Press, 1994. MITCHELL, J. C (ed.). Social networks in urban situations : analyses of personal relationships in Central African towns. Manchester U.P., 1969. Freeman. The Development of Social Network Analysis: A Study in the Sociology of Science. Empiral Press, 2004. Bruggeman, Jeroen. Social networks: An introduction. London, Routledge, 2008. BARABÁSI, A.-L. V pavučině sítí. Paseka, 2005.

Požadavky

Schopnost číst a porozumět textům v anglickém jazyce.Průběžné studium zadané povinné literatury na semináře.Počítačová gramotnost a schopnost orientace v nových softwarových aplikacích. Aktivní účast v rámci semináře a zpracování zadaných úloh. Seminární práce.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.