Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie náboženství a ideologie (KSA / TNI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / TNI - Teorie náboženství a ideologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Úvodem - problém s definováním náboženství (Drukheim, Geertz), náboženství a magie, typy magie (Frazer) , kouzelnictví a čarodějnictví, různé výklady původu náboženství.Sociální funkce náboženství, psychologické funkce náboženství, druhy náboženských organizací (individuální , šamanistické , komunální - přechodové rituály a rituály solidarity - a eklesiastické kulty).Kongnitivní funkce náboženství - náboženství jako klasifikační a symbolický systém.Rituál - definice a různé antropologické přístupy k rituálu (evolucionistický, strukturálně funkcionalistický, interpretativistický a přístup symbolické antropologie).Přechodové rituály (vanGennep, Turner, M.Douglas, Meyer Fortes).Budou uvedeny také dvě tradiční sociální teorie, poskytující odlišný pohled na roli náboženství v životě lidí. Jedna z nich (Drukheim) nahlíží na náboženství jako na zdroj sociální solidarity, druhá (Weber) jako na sílu formující světový názor a motivující jednání .Hlavním tématem textů povinné a doporučené literatury je rituální praxe se zvláštním důrazem na rituál pohřební (jako příklad přechodových rituálů). Dva texty se vztahují k praxi čarodějnictví v Africe a Evropě a jeden text se zabývá biografickými okolnostmi Weberova tázání se po významu práce v moderní společnosti.

Získané způsobilosti

Studenti vymezí náboženství jako způsob komunikace. Rozpoznají způsoby jakým lidé skrze náboženství vyjadřují světový názor a své postoje k nadpřirozenému. Identifikují ideologickou funkci náboženství podporující sociální řád na jedné straně a jeho resistentní potenciál vůči politického systému na straně druhé.

Literatura

Vlnas, V. Druhý život barokního pohřbu. In: Lorenzová, H. - Petrasová, T. (eds.): Fenomén smrti v české kultuře 19. stoletíí. Praha, 2001. Holý, L. Kulturní konstrukce reality - čarodějnictví. Národopisný věštník. VIII (50)., 1991. Turner, Victor. Průběh rituálu. Brno : Computer Press, 2004. ISBN 80-7226-900-3.Lenderová, M. První česká matka po smrti upálena" aneb Pohřeb paní Augusty Braunerové. In: Lorenzová, H. - Petrasová, T. (eds.): Fenomén smrti v české kultuře 19. století. Praha, 2001. Douglas, M. Social and religious symbolism of the Lele. In: Implicit meanings. London: Routledge, 1975. Metclaf, P. - Huntington, R. Symbolic Associations of Death. In: Hicks, D. (ed.): Ritual and Belief. Boston: McGraw-Hill College, 1999. Whitaker III, W.W. The Contemporary American Funeral Ritual. In: Hicks, D. (ed.): Ritual and Belief. Boston: McGraw-Hill College, 1999.

Požadavky

Student nastuduje povinnou literaturu a její znalost prokáže v diskuzích na seminářích. Ve skupině bude prezentovat vybraný text ze seznamu povinné literatury. Dále student vypracuje seminární práci, která je postavena na strukturální analýze vybraného mýtu nebo rituálu v intencích Lévi-Strausse. V závěrečné ústní zkoušce bude diskutována odevzdaná seminární práce a následně bude student přezkoušen z obsahů přednášek a povinné literatury.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Gabriela Fatková, Ph.D.Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.