Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie příbuzenství (KSA / TP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / TP - Teorie příbuzenství, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Co je příbuzenství. Historie a význam studia příbuzenství v sociální antropologii. Definice příbuzenství a základní principy. Význam studia příbuzenství v dějinách oboru a v současné antropologii. Vymezení základních pojmů a terminologie..2. Genealogie a genealogická metoda. Způsob a metoda zaznamenávání příbuzenských vztahů. Symboly a zkratky používané pro označování různých typů příbuzenských vztahů. Vznik genealogické metody a její další rozpracování v antropologii. Kritika.3. Počátky studia příbuzenství. Předchůdci a průkopníci studia příbuzenství. Evolucionistické teorie 19. století a vznik některých klíčových pojmů a konceptů ve studiu příbuzenství. B. Engels a jeho recepce L. Morgana.4. Příbuzenské terminologie. Příbuzenské terminologie klasifikační a deskriptivní. Vztah příbuzenské terminologie a sociální struktury. Formální klasifikace příbuzenských termínů (G. P. Murdock). Šest typů příbuzenských terminologií podle G. P. Murdocka.5. Incestní tabu. Definice manželství. Incestní tabu a jeho interpretace. Definice manželství a možnosti komparativního studia manželství. Levirát a sororát.6. Endogamie a exogamie. Indický kastovní systém: koncept hierarchie a čistoty. Isogamie (homogamie) a anisogamie (heterogamie): hypergamie a hypogamie. Manuův zákoník a příklad indického kastovního systému. L. Dumont, S. Tambiah.7. Typy manželství. Ekonomické aspekty manželství. Postmaritální rezidence. Monogamie a polygamie. Přesuny majetku a práv spojené s uzavřením sňatku. Typy postmaritální rezidence. Dědictví a následnictví. Rodina a domácnost. Typy rodiny.8. Descendence a filiace. Unilineární descendence. "Lineage theory": patrilineární a matrilineární systémy. Unilineární descendentní skupiny, koncept "korporované skupiny". Štěpení rodů. Nuerové a "segmentární systém".9. Kritika "lineage theory". Bilaterální/kognatické descendence. Kritika afrikanistických výzkumů. Komplementární filiace. Další typy odvozování descendence. Kognatická descendence. Kindred (osobní a descendentní). Sib.10. Alianční teorie. Předchůdci alianční teorie - A.R. Radcliffe-Brown (systém Aranda a Kariera v Austrálii). C. Lévi-Strauss: reciprocita, incestní tabu a exogamie. Elementární struktury příbuzenství. Alianční teorie příbuzenství. Omezená a generalizovaná výměna.11. Dům a společnosti domu. Lévi-Strauss a koncept "domu" a "společností založených na domech". Boas a Kwakiutlové. Dům jako překonání klasických antropologických schémat. Využití konceptu (Pine, Bourdieu).12. David Schneider a příbuzenství jako kulturní systém. Co je základem euro-americké koncepce příbuzenství? Je definice příbuzenství odkazující k biologickým vztahům univerzální? Příbuzenství jako systém sdílených symbolů a významů.13. Biologie, substance a příbuzenství. Příbuzenství a nové reprodukční technologie. Prokreační teorie, koncept sdílení společné substance. Nové reprodukční technologie: jejich dopad na chápání příbuzenství a etické otázky, které vyvolávají.

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v klíčové antropologické disciplíně - teorii příbuzenství. Seznámí se s jejím vývojem, teoretickými koncepcemi a posuny, základními díly a hlavními představiteli. Praktickou dovedností získanou v rámci kurzu je zvládnutí aplikace genealogické metody, včetně vyhodnocení a analýzy takto získaných dat (prostřednictvím programu GENOPRO).

Literatura

Holý, Ladislav. Anthropological Perspectives on Kinship. London: Pluto Press. Keesing, Roger M. Kin Groups and Social Structure. New York: Harourt Brace Jovanovich College Publisher, 1975. Fox, Robin. Kinship and marriage. 1st pub. Harmondsworth, Penguin Books, 1967. Barnard, A. - Good, A. Research Practices in the Study of Kinship. London: Academic Press, 1984. Carsten, Janet, ed. Cultures of Relatedness, New Approaches to the Study of Kinship. Cambridge: Cambridge University Press., 2000. Stone, Linda. New directions in anthropological kinship ; Linda Stone, editor. Lanham : Rowman & Littlefield Publishers, 2001. ISBN 0-7425-0108-6.Goody, Jack (ed.). The Character of Kinship. Cambridge: Cambridge University Press, 1973.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách včetně četby zadaných textů v ČJ a AJ. Uskutečnění vlastního výzkumu v průběhu semestru, vypracování genealogického diagramu. Absolvování písemného testu na konci semestru.

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.