Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická antropologie (KSA / TPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / TPS - Politická antropologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Konstituce politické antropologie jako subdisciplíny sociální a kulturní antropologie. Dějiny politické antropologie. Dějiny politické antropologie. Definice základních pojmů. Paradigmata politické antropologie.2. Typologie politických systémů z antropologického hlediska - typologický přístup ke studiu politických systémů (E. Service, M. Fried, aj.)3. Strukturálně funkcionalistické paradigma. Segmentární společnosti. (M. Fortes, E. E. Evans-Pritchard, aj. a jejich náhled na politické fenomény)4. Filmová projekce a interpretace filmového materiálu: filmy The Shilluk Of Southern Sudan a The Nuer.5. Procesuální přístup ke studiu politických systémů (M. Gluckman, E. Leach, V. Turner, F. Bailey, aj.)6. Teorie vzniku státu, teorie raných států (H. Claessen, P. Skalnik, A. Korotayev, aj.)7. Politická moc v korelaci se sociální stratifikací a náboženstvím. Příbuzenství a politický systém.8. Od koloniální politické antropologie k postkolonialismu (interpretace kolonialismu, orientalismu, kapitalismu; M. Foucault, P. Bourdieu, E. Said, aj.).9. Politika identit. Identita, etnicita a nacionalismus (F. Barth, E. Hobsbawm, B. Anderson, aj.).10. Aktuální témata a trendy politické antropologie (gender, transnacionalismus, kosmopolitismus, občanství; antropologie jako policy making aj.).

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- identifikovat základní charakteristiky a předmět zkoumání politické antropologie- rozlišit konkrétní tematické oblasti, na které se politická antropologie zaměřuje - vymezit paradigmata v kontextu výzkumu politiky a moci z antropologické perspektivy - orientovat se v základních přístupech a pojmech, se kterými politická antropologie pracuje.

Literatura

Lewellen, Ted C. Political anthropology : an introduction. 3rd ed. Westport : Praeger, 2003. ISBN 0-89789-891-5.Kurtz, Donald V. Political anthropology : paradigms and power. Boulder : Westview Press, 2001. ISBN 0-8133-3804-2.Fortes, M.-Evans-Pritchard, E. E. African Political Systems. London: Oxford University Press, 1940. Swartz, Marc J.; Tuden, Arthur. Political anthropology. New Brunswick : Aldine Transaction, 2009. ISBN 978-0-2023-0894-4.Barth, Fredrik. Political leadership among Swat Pathans. Oxford : Berg, 2004. ISBN 1-84520-278-3.Leach, Edmund Ronald. Political systems of Highland Burma : a study of Kachin social structure. Oxford : Berg, 2004. ISBN 1-84520-277-5.Balandier, Georges. Politická antropologie. Praha : Dauphin, 2000. ISBN 80-86019-90-X.

Požadavky

Prezentace skupinového projektu zaměřeného na vybrané aktuální téma politické antropologie a ústní zkouška z obsahu přednášek a povinné literatury.

Garant

PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.