Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie pro sociální práci (KSA / UKSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / UKSA - Antropologie pro sociální práci, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení sociální a kulturní antropologie ve vztahu k obecné antropologii a ve vztahu k vybraným společenskovědním oborům (sociologie, historie, archeologie).2. Antropologická teorie kultury.3. Koncept společnosti v antropologii, základní pojmy a teorie.4. Antropologický terénní výzkum.5. Příbuzenství, manželství a aliance.6. Ekonomika, produkce, distribuce, spotřeba.7. Politika, formy vládnutí, moc, právo.8. Náboženství, rituál, morálka, etika.9. Sociální diferenciace, věkové skupiny/stupně, kasty, třídy, stavy10. Gender v mezikulturní perspektivě.11. Jazyk a kultura.12. Aplikovaná antropologie, možnosti využití antropologického poznání ve sféře politické, vzdělávací a sociální praxe.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- charakterizovat sociální a kulturní antropologii ve vztahu k ostatním společenskovědním, přírodovědným i humanitním disciplínám- vymezit klíčové pojmy, koncepty a teorie sociální a kulturní antropologie a použít je při interpretaci relevantních společenských jevů a témat- vyjmenovat antropology, kteří se nejvýrazněji podíleli na formování sociální a kulturní antropologie, a vysvětlit jejich základní myšlenky- popsat základní metodologické postupy používané v rámci sociální a kulturní antropologie a navrhnout jejich uplatnění v rámci výzkumného projektu- uvést příklady výzkumů, které se ve 20. století uskutečnily v rámci sociální a kulturní antropologie a kriticky je reflektovat z hlediska současných teoretických přístupů- představit a interpretovat základní díla sociální a kulturní antropologie

Literatura

Lawless, Robert. Co je to kultura. Olomouc : Votobia, 1996. ISBN 80-7198-106-0.Benedictová, Ruth. Kulturní vzorce. Vyd. 1. Praha : Argo, 1999. ISBN 80-7203-212-7.Murphy, Robert Francis. Úvod do kulturní a sociální antropologie. 2. vyd. Praha : Sociologické nakladatelství, 2006. ISBN 978-80-86429-25-0.Barfield, T. (ed.). Dictionary of Antropology. Blackwell Publishing, 1997. Komárek, Stanislav. Příroda a kultura : svět jevů a svět interpretací aneb Jak je to doopravdy. 1. vyd. Praha : Vesmír, 2000. ISBN 80-85977-33-8.Rapport, Nigel; Overing, Joanna. Social and cultural anthropology : the key concepts. 1st pub. London : Routledge, 2000. ISBN 0-415-18156-9.Eriksen, T. H. Úvod do sociální a kulturní antropologie. Portál, 2007.

Požadavky

- schopnost číst a rozumět mluvenému slovu v angličtině (např. ve filmu)- nastudování literatury ke kurzu (vč. seminárních textů)- vypracování písemné seminární práce- základní počítačová gramotnost a schopnost pracovat s novými aplikacemi- diskuze v rámci semináře

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.