Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia antropologie 1 (KSA / USA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / USA1 - Úvod do studia antropologie 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Představení kurzu a podmínek jeho splnění. Komentář k povinné a povinně volitelné literatuře k předmětu. Jak studovat antropologii (nejen na ZČU). Instutuce, publikace a informační zdorje v ČR i v zahraničí.2.Co je to antropologie. Vymezení antropologie a rozlišení jejích subdisciplín. Sociální a kulturní antropologie jako společenská věda. Podstata vědeckého přístupu ke světu. Vztah sociální a kulturní antropologie a dalších vědních oborů (sociologie, historie, archeologie, lingvistika).3.Antropologická teorie kultury 1. Geneze a vymezení pojmu "kultura", axiologické vs. antropologické pojetí kultury, definiční atributy konceptu kultury, kultura x rasa.4.Antropologická teorie kultury 2. Etnocentrismus vs. kulturní relativismus, hledisko emic x hledisko etic, kulturní změna, akulturace, enkulturace, kulturní univerzálie.5.Společnost: pojmy, koncepty a teorie. Vymezení pojmu "společnost", aktér a interakce, status a role, sociální normy a sociální kontrola (sankce), instituce a funkce, sociální systém (struktura, organizace), socializace, anomie.6.Formy společenského uspořádání. Moderní společnost vs. preliterární/tradiční/primitivní společnost, rozlišení společností z hlediska šíře sociální škály ("small-scale society" a "large-scale society"), komplexní společnosti, subkultury, sociální skupiny, sociální sítě.7.Výzkum v antropologii 1. Zúčastněné pozorování a fáze terénního výzkumu, koncept emic a etic, hledisko aktéra, typy rozhovorů a doplňkové techniky, terénní deník, výzkum v lokálních a komplexních společnostech, kulturní šok, etické problémy terénního výzkumu a publikace výsledků.8.Výzkum v antropologii 2. Kvantitativní a kvalitativní metodologie, validita, reliabilita, hypotéza, operacionalizace, vzorek, dotazníky v antropologickém výzkumu, zaměřované skupinové rozhovory, biografická metoda.9.Příbuzenské systémy. Antropologické studium příbuzenství, genealogie. Incestní tabu, exogamie a endogamie, descendentní skupiny (linie) a jejich typy, členství v descendentních skupinách, dědictví a následnictví, klany.10.Manželství a aliance. Definice, funkce a typy manželství, věno a platba za nevěstu, vzorce postmaritální rezidence, typy rodiny, levirát a sororát, výměna manželek mezi skupinami.11.Ekonomické systémy: produkce. Základní východiska a zaměření ekonomické antropologie.Technologie a typy hospodaření (systémů produkce). Dělba práce v preliterárních a v komplexních společnostech.12.Ekonomické systémy: distribuce a spotřeba. Substantivismus a formalismus. Kula, dar a potlatch. Reciprocita, redistribuce, tržní směna. Peníze a obchod.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- charakterizovat sociální a kulturní antropologii ve vztahu k ostatním společenskovědním, přírodovědným i humanitním disciplínám- vymezit klíčové pojmy, koncepty a teorie sociální a kulturní antropologie a použít je při interpretaci relevantních společenských jevů a témat- vyjmenovat antropology, kteří se nejvýrazněji podíleli na formování sociální a kulturní antropologie, a vysvětlit jejich základní myšlenky- popsat základní metodologické postupy používané v rámci sociální a kulturní antropologie a navrhnout jejich uplatnění v rámci výzkumného projektu- uvést příklady výzkumů, které se ve 20. století uskutečnily v rámci sociální a kulturní antropologie a kriticky je reflektovat z hlediska současných teoretických přístupů- představit a interpretovat základní díla sociální a kulturní antropologie

Literatura

Benedictová, Ruth. Kulturní vzorce. Vyd. 1. Praha : Argo, 1999. ISBN 80-7203-212-7.Murphy, Robert Francis. Úvod do kulturní a sociální antropologie. 2. vyd. Praha : Sociologické nakladatelství, 2006. ISBN 978-80-86429-25-0.Ferraro, Gary. Cultural anthropology : an applied perspective. 4th ed. [Belmont] : Wadsworth, 2001. ISBN 0-534-55621-3.Barfield, T. (ed.). Dictionary of Antropology. Blackwell Publishing, 1997. Barnard, Alan; Spencer, Jonathan. Encyclopedia of social and cultural anthropology. London : Routledge, 2003. ISBN 0-415-28558-5.Rapport, Nigel; Overing, Joanna. Social and cultural anthropology : the key concepts. 1st pub. London : Routledge, 2000. ISBN 0-415-18156-9.Eriksen, T. H. Úvod do sociální a kulturní antropologie. Portál, 2007. Mauss, Marcel. Esej o daru, podobě a důvodech směny v archaických společnostech. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 1999. ISBN 80-85850-77-X.Hubinger, Václav. Lidojedství. 1. vyd. Praha : Public History, 1996. ISBN 80-902193-0-6.Možný, Ivo. Proč tak snadno.. : některé rodinné důvody sametové revoluce : sociologický esej. Vydání druhé s novou předml. Praha, 1999. ISBN 80-85850-80-X.Malinowski, Bronisław. Sex a represe v divošské společnosti. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2007. ISBN 978-80-86429-76-2.Lévi-Strauss, Claude. Smutné tropy. Praha : Odeon, 1966.

Požadavky

- schopnost číst a rozumět mluvenému slovu v angličtině (např. ve filmu)- nastudování literatury ke kurzu (vč. seminárních textů)- vypracování písemné seminární práce- základní počítačová gramotnost a schopnost pracovat s novými aplikacemi- diskuze v rámci semináře

Garant

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.