Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia antropologie 2 (KSA / USA2X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / USA2X - Úvod do studia antropologie 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Náboženství a antropologie náboženství2. Morálka, etika, právo. Antropologie práva.3. Politika a politická antropologie4. Sociální diferenciace a sociální soudržnost: věk a věkové skupiny/stupně.5. Sociální diferenciace a sociální soudržnost: gender6. Sociální diferenciace a sociální soudržnost: kasty, třídy, stavy, segmenty7. Jazyk a antropologie jazyka8. Sociální (kulturní) konstrukce reality9. Antropologie jako věda, metodologie současných výzkumů10. Antropologické studium komplexních společností (urbánní antropologie, studium kulturní změny)11. Specializace v rámci sociální a kulturní antropologie: aplikovaná sociální antropologie, historická antropologie a vizuální antropologie.12. Možnosti využití antropologického vědění v kontextu současné české společnosti, pracovní, badatelské a výzkumné příležitosti.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- charakterizovat sociální a kulturní antropologii ve vztahu k ostatním společenskovědním, přírodovědným i humanitním disciplínám- vymezit klíčové pojmy, koncepty a teorie sociální a kulturní antropologie a použít je při interpretaci relevantních společenských jevů a témat- vyjmenovat antropology, kteří se nejvýrazněji podíleli na formování sociální a kulturní antropologie, a vysvětlit jejich základní myšlenky- popsat základní metodologické postupy používané v rámci sociální a kulturní antropologie a navrhnout jejich uplatnění v rámci výzkumného projektu- uvést příklady výzkumů, které se ve 20. století uskutečnily v rámci sociální a kulturní antropologie a kriticky je reflektovat z hlediska současných teoretických přístupů- představit a interpretovat základní díla sociální a kulturní antropologie

Literatura

Holý, Ladislav. Malý český člověk a velký český národ : národní identita a postkomunistická transformace společnosti. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2001. ISBN 80-85850-97-4.Bourdieu, Pierre. Nadvláda mužů. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-7184-775-5.Berger, Peter Ludwig; Luckmann, Thomas. Sociální konstrukce reality : pojednání o sociologii vědění. 1. vyd. Praha : Centrum pro studium demokracie a kultury, 1999. ISBN 80-85959-46-1.Disman, Miroslav. Jak se vyrábí sociologická znalost : příručka pro uživatele. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0139-7.Salzmann, Zdeněk. Jazyk, kultura a společnost : úvod do lingvistické antropologie. 1. vyd. Praha : Ústav pro etnografii a folkloristiku AV ČR, 1997. Vašíček, Zdeněk. Obrazy minulosti. Praha: Prostor, 1996. Balandier, Georges. Politická antropologie. Praha : Dauphin, 2000. ISBN 80-86019-90-X.Goffman, Erving. Stigma : poznámky k problému zvládání narušené identity. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-86429-21-0.Murphy, Robert F. Umlčené tělo. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2001. ISBN 80-85850-98-2.

Požadavky

- schopnost číst a rozumět mluvenému slovu v angličtině (např. ve filmu)- nastudování literatury ke kurzu (vč. seminárních textů)- vypracování písemné seminární práce- základní počítačová gramotnost a schopnost pracovat s novými aplikacemi- diskuze v rámci semináře

Garant

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.