Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociální práce (KSA / USP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / USP - Úvod do sociální práce, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia2. Náboženství a společenská solidarita3. Filozofická témata významná pro sociální práci4. Vývoj sociální práce jako oboru v mezinárodním měřítku5. Vývoj sociální práce v ČR6. Sociální práce, sociální politika jako pomáhající profese, podobnosti, rozdíly a průniky7. Koncepty sociálního fungování, pojmy životní situace a sociální problém8. Oblasti sociální práce9. Oblasti sociální politiky10. Shrnutí

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen interpretovat okolnosti života klienta z hlediska pojmu "životní situace" a "sociální problém", rozlišovat "otázky o životní situaci klienta" a "otázky o intervenci" a porovnávat diskurz "sociálního pracovníka" a "tvůrce programu sociální politiky".

Literatura

Kopřiva, Karel. Lidský vztah jako součást profese : psychoterapeutické kapitoly pro sociální, pedagogické a zdravotnické profese. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-429-X.Řezníček, Ivo. Metody sociální práce : Podklady ke stážím studentů a ke kazuistickým seminářům. 1. vyd. Praha, 1994. ISBN 80-85850-00-1.Laan, Geert van der. Otázky legitimace sociální práce : pomoc není zboží. Boskovice : Albert, 1998. ISBN 80-85834-41-3.Matoušek, Oldřich. Základy sociální práce. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-331-4.Novotná, V.,Schimmerlingová, V. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. Praha, Univerzita Karlova, 1992. ÚLEHLA I. Umění pomáhat : učebnice metod sociální praxe. Sociologické nakladatelství, Praha , 2005. Anzenbacher, A. Úvod do filozofie. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-804-X.Navrátil, Pavel. Úvod do teorie a metod soiální práce I. Brno, Masarykova univerzita, 2001.

Požadavky

Studenti se připravují podle coursware, ve kterém najdou probíraná témata, znění seminárních prácí i podmínek uzavření předmětu. Seminární práce jsou připomínkovány - zpětnou vazbu studenti dostávají prostřednictvím odevzdávárny prací v informačním systému ZČU.

Garant

Doc. PhDr. Jan Šiška, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Šárka Káňová