Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj antropologického myšlení 1 (KSA / VAM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VAM1 - Vývoj antropologického myšlení 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Počátky antropologizujícího zájmu v Německu a Rusku.- Volkskunde a Völkerkunde v kontinentální tradici.- Od konceptu "Völkerpsychologie" k Riehlovskému pojetíetnografie.- Institucionalizace oboru ve srovnávací perspektivě.- Etnologické školy ve Skandinávii.- Etnografie jako "věda o národě" a "národní věda".- Ruská a sovětská badatelská tradice.- Aplikovaná věda a ideologická instrumentalizacedisciplíny.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni:- porozumět vývoji oboru v oblasti střední, severní a východní Evropy- orientovat se v základních teoriích a teoretických konceptech hlavních badatelských škol a jejich představitelů

Literatura

Vermeulen, H,F.-Roldán,A.,A.(eds.). Fieldwork and footnotes.Studies in the history of European anthropology. Routletge, 1995. Grundfragen der Ethnologie : Beiträge zur gegenwärtingen Theorie-Diskussion ; herausgegeben von Wolfdietrich Schmied-Kowarzik, Justin Stagl. 2., überarbeitete und erweiterte Aufl. Berlin : Reimer, 1993. ISBN 3-496-00432-0.Bausinger H.u.a. Grundzüge der Volkskunde. Darmstadt, 1999. Mühlmann W. E. Geschichte der Antrhropologie. Wiesbaden, 1984. Jeřábek R. Počátky národopisu na Moravě. Antologie prací z let 1786-1884, Strážnice. 1977. Vondruška V. Vývoj národopisu v Německu a Rakousku (1750-1945), In Acta Musei Nationale Pragae, řada A-Historia, sv. XL, č. 3, s. 97-166. 1986.

Požadavky

Zápočet - testZkouška ústní formou prověří studentovu znalost dané problematiky. Znalost anglického a ev. německého jazyka.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.