Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj antropologického myšlení 2 (KSA / VAM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VAM2 - Vývoj antropologického myšlení 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Uvedení do kontextu vzniku a rozvoje národopisu v českýchzemích.- Zájem o tzv. lidovou kulturu: spontánní a organizované sběry.- První vlna institucionalizace oboru: osobnosti, díla, instituce.- Soupeření české a německojazyčné badatelské tradice.- Slovensko jako etnografický terén.- Etablování oboru na československých univerzitách.- Problematika nacionální a politické instrumentalizaceetnografických metod a znalostí.- Podoby marxistické etnografie v českých podmínkách- Antropologizace české etnologie po r. 1989.

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s historickým vývojem oboru v českých podmínkách. Budou znát jeho hlavní představitele a jejich dílo. Budou schopni kontextuálně zařadit českou etnografickou tradici do širších souvislostí vývoje disciplíny v Evropě. Budou se orientovat v hlavních dobových teoretických konceptech a budou schopni posoudit specifiku domácího oborového myšlení a jeho přínos ke středoevropské etnologické tradici.

Literatura

Eriksen, Thomas Hylland. Etnicita a nacionalismus : antropologické perspektivy. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství (SLON), 2012. ISBN 978-80-7419-053-7.Lozoviuk, Petr. Etnicita a nacionalismus v diskurzu 20. století : příspěvek intelektuálů z českých zemí ke studiu kolektivních identit. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2012. ISBN 978-80-7325-283-0.Lozoviuk, P. Interethnik im Wissenschaftsprozess. Deutschsprachige Volkskunde in Böhmen und ihre gesellschaftlichen Auswirkungen. Leipzig, 2008. Brouček S. České národopisné hnutí na konci 19. století. Praha, 1979. Horák, J. Národopis československý. Praha, 1933. Bausinger H. Volkskunde von der Altertumsforschung zur Kulturanalyse. Berlin u.?a. 1971, Nachdr. Darmstadt 1987, 1987.

Požadavky

Zápočet - test. Zkouška ústní formou prověří studentovu znalost dané problematiky.

Garant

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.

Vyučující

Doc. Petr Lozoviuk, Ph.D.