Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizuální antropologie (KSA / VIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VIA - Vizuální antropologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Představení obsahu kurzu, literatury, zdrojů, podmínek splnění a forem (spolu)práce.2. Základní charakteristiky vizuálně-antropologického diskurzu (teorie, metody, témata)3. Antropologie a fotografická dokumentace4. Počátky vizuální antropologie (Bateson, Meadová)5. Fotografování jako antropologická výzkumná metoda (Collierové)6. Vizuální antropologie od 80. let 20. stol. - změna paradigmatu (Ruby, Pink)7. Fotografie jako předmět antropologického výzkumu8. Film jako nástroj (prostředek) antropologického výzkumu, výuky a prezentace dat (etnografický/antropologický film)9. Film a audiovizuální technologie jako předmět antropologického výzkumu10. Digitální etnografie a internet v perspektivě vizuální antropologie.11. Možnosti vizuální antropologie v českém a středoevropském kontextu, institucionální základna a současné perspektivy vizuální antropologie ve světě (témata, organizace, akce, zdroje)12. Prezentace a diskuze projektů studentských seminárních prací, závěrečné shrnutí.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování kurzu dokáží:- Vymezit vizuální antropologii se zřetelem k východiskům antropologického studia kultury, společnosti a lidského jednání - Z teoretického a metodologického hlediska srovnat perspektivu vizuální antropologie s dalšími společenskovědními přístupy ke studiu (audio)vizuální komunikace- Použít fotografii či film v kontextu terénního výzkumu coby nástroj antropologické interpretace kulturních a sociálních podmínek jednání aktérů- Použít specializované softwarové pomůcky při zpracování audiovizuálního materálu pro účely prezentace (např. střih) i pro účely analýzy (např. vyhodnocení audiovizuálních dat)- Interpretovat sociálně sdílené vzorce jednání skrze kvantitativní i kvalitativní analýzu vizuálních projevů sledované společnosti a při analýze použít relevantní SW nástroje- Aplikovat současné teorie znaku na oblast audiovizuální komunikace- Objasnit myšlenky badatelů působících na poli vizuální antropologie- Kriticky reflektovat způsoby použití fotografie a filmu v klasické i součané antropologii

Literatura

Pink, Sarah. Doing visual ethnography : images, media, and representation in research. 2nd ed. Los Angeles : Sage Publications, 2007. ISBN 978-1-4129-2348-4.Collier, J. Visual Anthropology: Photography as a Research Method. Hocking, P. Principles of Visual Anthropology. Banks, Marcus; Morphy, Howard. Rethinking visual anthropology. New Haven : Yale University Press, 1997. ISBN 0-300-06691-3.Sztompka, P. Vizuální socilogie. SLON, 2008. Flusser, Vilém. Za filosofii fotografie. 1. vyd. Praha : Hynek, 1994. ISBN 80-85906-04-X.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, seminární práce a její obhajoba, prezentace znalostí a dovedností získaných v průběhu kurzu při písemném testu. Seminární práce může mít podobu audiovizuálního materiálu.

Garant

Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D.