Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologické myšlení (KSA / VKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / VKM - Antropologické myšlení, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Pozice antropologie v systematice vědSystematika věd, "konkrétní logika", antropologie jako hegemon či služka? Předmět zájmu a metodologické vymezení antropologie2) Antropologie jako multiparadigmatický vědecký diskurzDiskurz a epistémé u M. Foucaulta, paradigma u T. Kuhna, pluralita výkladových schémat, multiparadigmatičnost3) Pozitivizmus v sociálních vědáchFakt a jeho význam, objektivita světa versus primariát interpretace, popis a interpretace, A. Comte, J. O. de La Mettrie, R. Rorty, K. R. Popper, W. W. Quine,4) Fenomenologie a antropologieHusserlova koncepce krize věd, fyzikalistický objektivismus a transcendentální subjektivismus, svět našeho života, epistemologie každodennosti, každodennost jako svrchovaná sociální realita, A. Schütz a fenomenologická sociologie5) Filozofická antropologieCo je člověk?, místo člověka v kosmu, člověk a svět v proměnách věků (řecko, křesťanství, novověk), konceptualizace lidství6) Existencialismus a antropologieExistencialistická filozofie jako zdroj podnětů pro antropologa, koncept mezních situací u K. Jasperse a pojetí transgrese u G. Bataille7) Institucionalizace antropologie v zemích bývalého východního blokuAntropologie v zemi bez kolonií a bez účasti na zámořských objevech, ovšem s významnou tradicí národopisu; nika antropologie mezi etnologií, etnografií, folkloristikou a sociologií8) Literární věda a její vliv na (nejen) antropologický diskurz.Co je literární věda, klíčové postavy a směry. Antropolog jako autor; antropologické texty jako literární texty. Role teorie v antropologii.9) Hermeneutika (nejen) v humanitních disciplínách.Zrození hermeneutiky. Hermeneutika právní, biblická, filosofická, literární. Hermeneutický kruh. Schleiermacher, Dilthey, Heidegger, Gadamer, Ricoeur.10) EtnodramaPostmoderní přístupy antropologii, antropologie a performace, J. Mienczakowski, N. K. Denzin11) KulturologieKultura jako autonomní vrstva reality, generická kultura, kultura v atributivním a distributivním smyslu, "nová syntéza"12) Antropologie a historiografie.Vztah antropologie a historie. Antropologie jako historie současnosti. Historická antropologie - nevlastní příbuzná?13) Volitelné téma ze státnicových otázek

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- Vymezit antropologii coby svébytný badatelský diskurz, identifikovat konstitutivní rysy dané disciplíny. - Pojednat vztahy antropologie k příbuzným disciplínám, zejm. pak sociologii, etnologii a historii, resp. historické antropologii. - Definovat hlavní paradigmata moderní antropologie, resp. hlavní školy, směry, trendy. - Charakterizovat roli antropologie v moderním světě; zejm. pak s ohledem na aplikované polohy antropologického výzkumu.- Popsat institucionální bázi antropologie v České republice a na Slovensku, zejm. s ohledem na změny po roce 1989.- Interpretovat podněty ostatních vědních diskurzů (fenomenologie, filosofická antropologie) z antropologických pozic.

Literatura

Welsch, Wolfgang. Naše postmoderní moderna. 1. vyd. Praha : Zvon, 1994. ISBN 80-7113-104-0.Kroeber, A.L., Kluckhohn, C. Culture, Critical Rewiew of Concepts and Definitions. Massachusets, 1952. Foucault, M. Řád diskurzu. Praha., 1994. Foucault, M. Slova a Věci. 2007. Mareš, Petr. Sociologie nerovnosti a chudoby. 1. vyd. Praha : Sociologické nakladatelství, 1999. ISBN 80-85850-61-3.Jaspers, Karl. Šifry transcendence. Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2000. ISBN 80-7021-335-3.Cassirer, E. Filosofie symbolických forem. I. - II. Praha, 1996. White, L. A. The Science of Culture: A Study of Man and Civilization. New York, Farrar, Strauss, 1949.

Požadavky

- nastudování literatury ke kurzu (vč. seminárních textů)- vypracování písemné seminární práce- základní počítačová gramotnost a schopnost pracovat s novými aplikacemi- diskuze v rámci semináře

Garant

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D.Mgr. Petra Lupták Burzová, Ph.D.Mgr. Ladislav Toušek, Ph.D.