Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie měst a globalizace (KSS / CIGL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / CIGL - Sociologie měst a globalizace, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Urbanizace, modernizace(2) (Pre)historie teorií městské společnosti(3) Klasické přístupy ke studiu města(4) Soudobé přístupy ke studiu města(5) Globalizace a socio-prostorové struktury(6) Etnicita a migrace v městském prostoru(7) Sociální vztahy a sociální nerovnosti v městském prostoru I.(8) Sociální vztahy a sociální nerovnosti v městském prostoru II.(9) Urbanizace v kapitalismu, socialismu a post-socialismu(10) Městský prostor a městská společnost v soudobé Evropě(11) Od sociologie města k sociologii prostoru(12) Otázka oprávněnosti používání pojmu globalizace(13) Historické kořeny globalizace(14) Globalizace kultury(15) Globalizace ekonomiky(16) Globalizace politiky(17) Globalizace rizik(18) Globalizace válek a terorizmu(19) Význemní teoretici procesu globalizace: Sklair, Wallerstein, Bauman, Ritzer, Barber, Robertson(20) Neoliberalizmus jako ideová podpora procesu globalizace(21) Propojení mezi globalizací, sociální stratifikací a prostorovou nerovností

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni: - definovat základní termíny, teorie a koncepty ze sociologie města.- analyzovat aktuální diskuse problematice globalizace ze sociologického pohledu. - při případné pedagogické činnosti orientovat žáky v problematice globalizace - správně posoudit a interpretovat celospolečenské dopady procesu globalizace - kriticky zhodnotit a porovnat existující teorie globalizace - rozumět historickým i soudobým přístupům k městské společnosti- srovnat je a kontrastovat, a kriticky zhodnotit- zkonstruovat výzkumný projekt - navrhnout aplikovatelný výzkumný design

Literatura

Anderson, Elijah. Code of the Street: Decency, Violence, and the Moral Life of the Inner City. Chicago : University of Chicago Press, 2004. ISBN 0-226-01959-4.Harvey, David. Spaces of global capitalism. London : Verso, 2006. ISBN 1-84467-550-5.Wacquant, Loic. Urban outcasts : towards a sociology of advanced marginality. Cambridge : Polity, 2008. ISBN 978-07456-3125-7.Gans, Herbert. The Urban Villagers. New York: The Free Press of Glencoe. 1962.

Požadavky

Kombinovaná zkouška: test a ústní zkoušení. Student čte pravidelně zadané texty v anglickém jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či esejů a projektů. Vše na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Eseje a projekty mají rozsah 10 ? 20 stran, u prezentací a prezentace projektu je standardní doba trvání 10-20 minut.

Garant

Mgr. Ema Hrešanová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. František Kalvas, Ph.D.