Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie genderu (KSS / GE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / GE - Sociologie genderu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- sex a gender- women's studies- genderové stereotypy- třetí pohlaví- transgender/transsex

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- orientovat se v různých feministických přístupech v oblasti genderových studií a výstižně je charakterizovat- aplikovat základní koncepty genderových studií při studiu různých sociologických témat, případně i při jejich výzkumu- aplikovat genderovou perspektivu při studiu dílčích sociologických témat- kriticky uvažovat o genderových vztazích ve společnosti

Literatura

Jackson, Stevi; Scott, Sue. Gender : a sociological reader. London : Routledge, 2002. ISBN 0-415-20180-2.Barša, Pavel. Panství člověka a touha ženy : feminismus mezi psychoanalýzou a poststrukturalismem. Praha : SLON, 2002. ISBN 80-86429-06-7.Renzetti, Claire M.; Curran, Daniel J. Ženy, muži a společnost. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0525-2.Oates-Indruchová, Libora. Dívčí válka s ideologií : klasické texty angloamerického feministického myšlení. Praha : Sociologické nakladatelství, 1998. ISBN 80-85850-67-2.Robinson, Victoria; Richardson, Diane. Introducing women s studies : feminist theory and practice. Basingstoke : Macmillan, 1997. ISBN 0-333-68470-2.

Požadavky

- prezentace v semináři, průběžný a závěrečný test

Garant

PhDr. Jaroslava Hasmanová Marhánková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jaroslava Hasmanová Marhánková, Ph.D.