Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genderová rovnost v praxi (KSS / GR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / GR - Genderová rovnost v praxi, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Koncept rovných příležitostí. Jeho vztah legislativě EU a ČR. Priority politiky rovných příležitostí.2. Genderové nerovnosti na trhu práce, vzdělávání, v přístupu k moci. Problematika slaďování soukromého a veřejného života.3. Získávání dat pro vyhodnocování stavu genderových nerovností. Genderové statistiky - jejich tvorba, silné a slabé stránky. Příklady z české praxe.4.Institucionální zabezpečení politiky rovných příležitostí na úrovni EU a jednotlivých států. Základní vládní/nadnárodní dokumenty a jejich kritické zhodnocení.5. Gender mainstreaming - historie, předpoklady, praxe.6.Genderové rozpočtování. Nástroje gender budgeting. Příklady zahraniční praxe.7. Genderový audit.8. Vyrovnávací opatření a jejich předpoklady. Kvóty - slabé a silné stránky. Příklady zahraniční praxe. Případ vyrovnávacích opatřena na trhu práce, vzdělávání a v politice.9. Působení a role neziskových organizací v prosazování politiky rovných příležitostí. Spolupráce NNO a státu. Přehled neziskového sektoru v ČR.Část kurzu může proběhnout formou řízené samostatné práce studujících.

Získané způsobilosti

Během kurzu si studující osvojí základní techniky užívané v prosazování genderové rovnosti v praxi. Jednotlivé teoretické znalosti pak aplikují na analýzu konkrétních politik prosazování genderové rovnosti v České republice. Studující v rámci kurzu zhodnotí jednotlivé nástroje používané k prosazování genderové rovnosti a jejich konkrétní použití v kontextu České Republiky. Prostřednictvím analýzy národních a mezinárodních dokumentů srovnají jednotlivé nástroje prosazování genderové rovnosti a identifikují jejich silné a slabé stránky v kontextu řešení konkrétních problémů. Součástí kurzu je také navržení vlastního postupu řešení vybraného problému vztahujícího se k prosazování genderové rovnosti v praxi.

Literatura

Křížková, Alena. Kombinace pracovního a rodinného života v ČR: politiky, čas, peníze a individuální, rodinné a firemní strategie. Praha : Sociologický ústav Akademie věd České republiky, 2005. ISBN 80-7330-077-X.Křížková, Alena; Pavlica, Karel. Management genderových vztahů : postavení žen a mužů v organizaci. Praha : Management Press, 2004. ISBN 80-7261-117-8.Smetáčková, Irena. Příručka pro genderově citlivé vedení škol. Praha : Otevřená společnost, 2007. ISBN 978-80-87110-01-0.Havelková, Barbara. Rovnost v odměňování žen a mužů. Praha : Auditorium, 2007. ISBN 978-80-903786-2-9.Fredman, Sandra. Antidiskriminační právo. Praha : Multikulturní centrum Praha, 2007. ISBN 978-80-254-1054-7.Pavlík, Petr. Metodika genderového auditu městského/obecního úřadu. Křížková, Alena (ed.). Pracovní a rodinné role a jejich kombinace v životě českých rodičů: plány versus realita. Praha: Sociologický ústav., 2007. Foltysová, Michaela; Pavlík, Marek; Simerská, Lenka. Rozpočtování z hlediska rovnosti žen a mužů : informativní metodika. Vyd. 1. Praha : Ministerstvo financí ČR, 2004. ISBN 80-85045-14-1.Ženy a muži v datech. Praha : Český statistický úřad, 2003. ISBN 80-250-0205-5.Asklof, Cecilia, Brigitta Hedman, Helena Strandberg, Karin E. Wenander. Příručka na cestu k genderové rovnosti. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí., 2003.

Požadavky

písemná práce/písemné práce, vypracování závěrečného projektu, studium předepsané literatury

Garant

PhDr. Jaroslava Hasmanová Marhánková, Ph.D.

Vyučující

Romana Volejníčková