Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdraví, nemoc a populace (KSS / HIPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / HIPO - Zdraví, nemoc a populace, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní koncepty medicínské sociologie a sociologie zdraví a nemoci: Illness, disease, sickness- Vývoj ekonomických nerovností- Chudoba- Proměna třídní struktury- Vnitro- a mezigenerační sociální mobilita- Rodina & rodinné chování- Fertilita- Vývoj populační struktury- Sociální konstrukce medicíny a těla- Gender a zdraví- Reprodukce a lékařské technologie- Zdravé a nemocné chování- Vědění lékařů a laiků- Vztah a interakce mezi klientem a lékařem a dalšími zdravotními odborníky- Lékařské technologie- Profese a profesionalizace ve zdravotních systémech- Systémy zdravotní péče- Nemocnice a zdravotní organizace- Sociální hnutí a zdraví

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni: - definovat základní sociologické koncepty, které se uplatňují v oblasti medicínské sociologie a sociologie zdraví a nemoci - aplikovat tyto koncepty na sociální realitu a při studiu a výzkumu sociologických témat spadající do této oblasti zkoumání - identifikovat a charakterizovat zásadní teoretické přístupy v oblasti medicínské sociologie a sociologie zdraví a nemoci - kriticky zhodnotit zásadní díla vztahující se k této oborové problematice - fundovaně diskutovat o zásadní problematice z této oblasti bádání - popsat vývoj sociální struktury, populační struktury a populačního chování ve střední Evropě od začátku 20. století do současnosti - popsat na vývoj ekonomických nerovností - popsat výsoj chudoby - popsat proměnu třídní struktury, vnitro- a mezigenerační sociální mobilitu - popsat rodinné chování, fertilitu a vývoj populační struktury - identifikovat příčiny změn ve shora uvedených oblastech - předpovědět vývoj v těchto oblastech

Literatura

Kahn, Robbie Pfeufer. Bearing meaning : the language of birth. Urbana : University of Illinois Press, 1995. ISBN 0-252-02171-1.Foucault, M. Dějiny sexuality I : Vůle k vědění. Praha: Herrmann a synové., 1999. Rychtaříková, Jitka. "Determinants of the Recent Favorable Trend in Mortality. " Demographic Research Special Collection 2: 106-138, 2004. Kreidl, Martin. Education communist cadres: school re-entry and sponsored educational mobility in state socialism. Los Angeles : California center for population research, 2005. Gabe, Jonathan; Bury, Mike; Elston, Mary Ann. Key concepts in medical sociology / Jonathan Gabe, Mike Bury and Mary Ann Elston. London : SAGE Publications, 2004. ISBN 0-7619-7442-3.Kent, Julie. Social perspectives on pregnancy and chilbirth for midwives, nurses and the caring professions. Maidenhead : Open University Press, 2000. ISBN 0-335-19911-9.

Požadavky

Kombinovaná zkouška: test a ústní zkoušení. Student čte pravidelně zadané texty v anglickém jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či esejů a projektů. Vše na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Eseje a projekty mají rozsah 10 - 20 stran, u prezentací a prezentace projektu je standardní doba trvání 10-20 minut.

Garant

Mgr. Ema Hrešanová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. František Kalvas, Ph.D.