Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparativní metodologie (KSS / KME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / KME - Komparativní metodologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz nabízí hlubší pohled na metodologii vybraných klasiků sociologického a antropologického výzkumu a je jedním z volitelných předmětů studia metodologiev magisterském studiu. Seznamuje formou přednášek i seminářů s metodologií W.F.Whyta (zúčastněné pozorování a částečně strukturované interview), P.F. Lazarsfelda (survey analysis, panelová analýza, tvorba indexů, typologie) a R.K. Mertona (od zaměřovaného interview k focus groups). Výuka probíhá na příkladech klasických sociologických a antropologických výzkumů těchto autorů. Studenti participují krátkými referáty a koreferáty k jednotlivým metodám.

Získané způsobilosti

Student se orientuje ve strategiích sociálních výzkumů. Dokáže navrhnout výzkumné uspořádání pro sociální výzkum. Seznámil se s variabilními aplikacemi základních metod sběru a analýzy dat. Dovede kriticky vyhodnotit výsledky výzkumných projektů kvantitativní i kvalitativní povahy.

Literatura

Jeřábek,H. Hadley Cantril a Robert K.Merton - dva výzkumy mimořádného působení rozhlasového vysílání : "Invasion form Mars" a "War Bond Drive". Sociologický časopis, 1996. Jeřábek,H. Lazarsfeldovy klíčové sociologické výzkumy 30.a 40.let. Bratislava, SOFA, 2003. Merton,R.K. Patterns of Influence: A Study of Interpersonal Influence and of Commnunications Behavior in a Local Community. New York, Harper & Brothers 1949, 1949. Jeřábek, Hynek. Paul Lazarsfeld a počátky komunikačního výzkumu. Praha : Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-342-3.Lazarsfeld,P.F. Some Remarks on the Typological Procedures in Social Research. Zetschrift für Sozialforschung, 1937. Merton, R.K.- Kendall, Patricia L. The Focused Interview. The American Journal of Sociology, 1946. Merton,R.K. The Focused Interview and Focus Groups. Continuities and Discontinuities. Public Opinion Quarterly 51, 1987.

Požadavky

Studenti budou participovat krátkými referáty k jednotlivým metodám. Zkouška proběhne písemnou formou, výběrově též ústně.

Garant

Prof. PhDr. Hynek Jeřábek, CSc.