Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná teorie společnosti (KSS / OBT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / OBT - Obecná teorie společnosti, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Uvedení do problematiky: existuje obecná teorie společnosti aneb co je to společnost- Teoretické úvahy o podobě společnosti v antice a středověku- Histotrický kontext: koncepty o uspořádání společnosti v novověku, nominalistické vs. realistickéteorie společnosti, dědictví dichotomie tradiční vs. moderní společnost- Teoretická východiska: nejdůležitější reflexivní pojmy moderní a postmoderní společnosti: kapitalistická společnost a její proměny industriální společnost masová a konzumní společnost, riziková společnost, estetizovaná společnost.- Metodologické problémy a rozpory v "obecné teorii společnosti"- Aplikace "obecné teorie společnosti" v sociálním kotextu

Získané způsobilosti

Student na základě absolvování kurzu bude schopen zapamatovat, identifikovat, rozlišit a vysvětlit základní pojmy, teorie a koncepty, které se zaobírají sociálním fenoménem společnosti, a jež jsou reflektovány soudobou sociologií. Dále získá schopnost provádět klasifikace určujících postojů, teoretických východisek a hlavních třecích ploch, které mezi jednotlivými přístupy k problematice existují. Student tak získá schopnost sestavit a následně typologizovat hlavní myšlenkové pozice, a aby dokázal mezi nimi rozlišit, případně rozpoznat jejich vnitřní rozpory.

Literatura

Harrington, Austin. Moderní sociální teorie : základní témata a myšlenkové proudy. Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7367-093-3.Martuccelli, Danilo. Sociologie modernity : itinerář 20. století. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2008. ISBN 978-80-7325-145-1.Petrusek, Miloslav. Společnosti pozdní doby. Praha : Sociologické nakladatelství (SLON), 2006. ISBN 80-86429-63-6.Andersen,M, Logio,Kim, Taylor H. Understanding Society: An Introductory Reader. Cengage Learning, 2011. ISBN 978-1-1111-8596-1.Habermas, J. Faktizitaet und Geltung (nebo angl. překlad Between Facts and Norms). Frankfurt am Main : Suhrkamp, 1992. Marcuse, Herbert. Jednorozměrný člověk : Studie o ideologii rozvinuté industriální společnosti. Praha : Naše vojsko, 1991. ISBN 80-206-0075-2.Habermas, Jürgen. Problémy legitimity k pozdnímu kapitalismu. Praha : Filosofia, 2000. ISBN 80-7007-130-3.

Požadavky

Nedílnou součástí pro získání adekvátních znalostí je nutná kontinuální příprava na hodiny. Aby mohl být výsledek efektivní a především bylo možné aplikovat získané vědomosti a uvádět je do souvislostí s dalšími osvojenými vědomostmi, je nezbytné systematické písemné zpracování zadávaných textů vyučujícím. Metodické zpracovávání informací, jejich analýza, osvojování a systematizace tvoří část výuky, která je postavena i na samostudiu, jež je řízené vyučujícím. Texty na semináře a texty pro samostudium student zpracovává písemně vždy stanovenou formou (např. esej, konspekt, anotace, resume, prezentace: analýza pojmů, teorií, konceptů atd).

Garant

Doc. PhDr. Jan Váně, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jaroslava Hasmanová Marhánková, Ph.D.Mgr. Martin Švantner, Ph.D.