Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná sociologie (KSS / RIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / RIS - Obecná sociologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz probíhá ve francouzském jazyce formou přednášek a cvičení. Po každé přednášce, kterou vede sociolog, následuje cvičení lingvistického zaměření. Témata jednotlivých přednášek a seminářů:Předmět sociologie - pojem společnost, společenský jev, dvě základní pojetí společnosti: změna a řád, sociologie jako empirická a teoretická věda, její interdisciplinaritaKořeny moderní sociologie - školy a směry 19. a počátku 20. stoletíHlavní směry a témata sociologie 20. století: teorie konsensuální - hlavní pojmy a směryHlavní směry a témata sociologie 20. století: teorie konfliktu - hlavní pojmy a směryHlavní směry a témata sociologie 20. století: interpretativní sociologie - hlavní pojmy a směrySociální skupiny a veřejnost - kultura a civilizace, komunikace a masmédia, veřejné mínění

Získané způsobilosti

Studenti analyzují a porozumí širokému spektru původních odborných textů z oblasti sociologie. Studenti aplikují své jazykové znalosti a dovednosti na odborné texty a osvojují si odbornou terminologii.

Literatura

Ansart, Pierre. Les sociologies contemporaines : revue et augmentée. 3e éd. Paris : Seuil, 1990. ISBN 2-02-011587-5.Berger, P., Luckmann, T. La construction sociale de la réalité. Paris: A. Colin, 1997. Accardo, A., Corcuff, P. La sociologie de Bourdieu, Textes choisis et commentés. Le Mascaret, 1986. Aron, R. Les étapes de la pensée sociologique. Paris: Gallimard, 2002. Mendras, H. , Etienne, J. Les grands themes de la sociologie par les grands sociologues. Paris: A.Colin, Coll U, 1999. Martuccelli, Danilo. Sociologie modernity : itinerář 20. století. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2008. ISBN 978-80-7325-145-1.

Požadavky

Vypracování seminární práce dle individuálního výběru studenta.

Garant

Prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.D.,DSc.