Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština pro sociologii (KSS / ROS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / ROS - Ruština pro sociologii, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je veden v ruském jazyce. Vybrané texty se budou týkat klasické i moderní sociologické teorie (symbolický interakcionismus, strukturní funkcionalismus, radikální a kritická teorie, sociologie rodiny, sociologie kultury, socializace, sociálních skupin a kolektivního chování, sociologie organizace, sociologie jazyka, sociologie vědy a sociologické metodologie.)V rámci kurzu se studenti seznámí rovněž s odbornými formulacemi, užívanými v odborných pracích (disertace, diplomová práce, příspěvek na konferenci).Upevnění a prohloubení znalostí gramatického systému ruštiny na základě probíraných textů.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu je schopen porozumění a analýzy širokého spektra původních odborných textů z oblasti sociologie, aplikovat své jazykové znalosti na ruský odborný text a ovládá odbornou terminologii studovaného oboru.

Literatura

Golčáková, Bohuslava. Čítanka sociologických textů v ruštině. -. Institut sociologiji RAN. Balcar, Milan. Ruská gramatika v kostce. 1. vyd. Voznice : Leda, 1999. ISBN 80-85927-56-X.ŠROUFKOVÁ, Miloslava; PLESKÝ, Rostislav; VENCOVSKÁ, Marta. Rusko-český česko-ruský slovník. 1. vyd. Praha : LEDA, 1998. ISBN 80-85927-41-1.Balcar, Milan. Sbírka cvičení k ruské gramatice. Vyd. 2. Praha : Oeconomica, 2002. ISBN 80-245-0305-0.Mistrová, Veronika; Oganesjanová, Danuše; Tregubová, Jelena. Cvičebnice ruské gramatiky : 12000 příkladů s řešením na protější straně. 1. vyd. Praha : Polyglot, 2004. ISBN 80-86195-29-5.ŠROUFKOVÁ, Miloslava, VENCOVSKÁ, Marta, PLESKÝ, Rostislav . Nový rusko-český, česko-ruský slovník . Praha : Leda, 2000. ISBN 80-85927-41-1 .CSIRIKOVÁ, Marie. Odborný slovník rusko-český z oblasti ekonomické, politické a právní. Linde, Praha, 1999. ISBN 80-7201-149-9.ČÁRA, Vladimír; BALCAR, Milan; LADMANOVÁ, Jarmila. Ruská mluvnice pro střední školy. null. Praha : SPN, 1986. ISBN null.Nekolová, Věra; Camutaliová, Irena; Vasiljeva-Lešková, Alena. Ruština nejen pro samouky : klíč, slovník. Vyd. 1. Praha : LEDA, 2002. ISBN 80-85927-96-9.-. Sociologičeskij žurnal 2005 - 2010. Sociologičeskije issledovanija. Sociologija: 4M.

Požadavky

Ústní prezentace zvoleného relativně úzkého odborného tématu v ruštině během semestru. Zpracování slovní zásoby k probíraným textům.Vypracování seminární práce na vybrané téma včetně zpracování odborné slovní zásoby, vyskytující se v textu. Práce by měla obsahovat:- originální text v ruštině (rozsah min. 5 normostran)- zpracovanou slovní zásobu min. 100 slovních jednotek (formát, podle kterého by slovní zásoba měla být zpracována, bude uveřejněn v průběhu semestru na www)- shrnutí obsahu textu v ruštině (rozsah 2 str.)- resumé textu v češtině (rozsah 2 str.) - termín pro nahlášení tématu seminární práce: nejpozději do konce třetího týdne semestru- termín odevzdání práce: nejpozději 10 dní před zkouškouStudent během semestru vypracovává úkoly, které mu vyučující zadá a odevzdává je v tištěné formě nebo je ústně prezentuje na semináři.

Garant

Mgr. Bohuslava Němcová, Ph.D.