Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie deviace (KSS / SDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / SDK - Sociologie deviace, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) úvod do problematiky, základní koncepty a pojmy(2) sociologické a nesociologické přístupy k sociální deviaci(3) pozitivistický přístup k deviantnímu chování(4) subkulturní teorie deviace(5) teorie deference (zadržování)(6) teorie labelingu(7) sekundární deviace(8) formální a neformální sociální kontrola(9) role státu v produkci a represi deviantního chování

Získané způsobilosti

Studenti si zapamatují základní termíny, teorie a koncepty z oboru. Vyjmenují a popíšou soudobé i historické přístupy ke studiu problematiky sociální deviace a jsou schopni je kriticky zhodnotit. Studenti jsou schopni navrhnout výzkumný projekt a jsou schopni volit adekvátní metody sběru a analýzy dat.

Literatura

Freilich, Morris; Douglas Raybeck; Joel Savishinsky. Deviance: Anthropological Perspectives. New York: Bergin & Garvey, 1991. Goffman, Erving. Stigma : poznámky k problému zvládání narušené identity. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-86429-21-0.Garland, David. The culture of control : crime and social order in contemporary society. Chicago : University of Chicago Press, 2001. ISBN 0-226-28384-4.Geis, G.- Paul, J. White-collar crime. Newbury Park, Sage, 1993.

Požadavky

Týdenní písemná shrnutí, závěrečná práce, ústní pohovor

Garant

Mgr. Ema Hrešanová, Ph.D.