Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nerovnost, spravedlnost, politika (KSS / SPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / SPR - Nerovnost, spravedlnost, politika, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Teorie a ideologie spravedlnosti- Spravedlnost a veřejné mínění- Metodologické postupy při zdůvodňování spravedlnosti- Soudobé typologie- Spravedlnost a politika - má dopad na politické chování?- Je nerovnost spravedlivá?- Současný výzkum zkoumání spravedlnosti- Spravedlnost a soudobá sociální změna

Získané způsobilosti

Student na základě absolvování kurzu bude schopen zapamatovat, identifikovat, rozlišit a vysvětlit základní pojmy, teorie a koncepty, jež jsou konstitutivní pro sociologickou reflexi sociálních nerovností a s tím spojených pokusů o jejich řešení. Dále získá schopnost provádět klasifikace určujících postojů, teoretických východisek a hlavních třecích ploch, které mezi jednotlivými přístupy k problematice existují. Cílem je, aby student dokázal sestavit a následně typologizovat hlavní myšlenkové pozice, a aby dokázal mezi nimi rozlišit, případně rozpoznat jejich vnitřní rozpory.

Literatura

Matějů, Petr; Vlachová, Klára. Nerovnost, spravedlnost, politika : Česká republika 1991-1998. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2000. ISBN 80-85850-82-6.Walzer, M. Spheres of justice: a defense of pluralism and equality. Oxford, 1985. Rawls, John; Krejčí, Oskar. Teorie spravedlnosti. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85605-89-9.Gray, John. Dvě tváře liberalismu. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 2004. ISBN 80-204-0992-0.Kersting, W. Kritik der Gleichheit. Über die Grenzen der Gerechtigkeit und Moral. Matějů, Petr,; Straková, Jana. (Ne)rovné šance na vzdělání : vzdělanostní nerovnosti v České republice. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1400-4.Kymlicka, W. Politische philosophie. Frankfurt, 1992. Hanley, Eric a Petr Matějů, Klára Vlachová, Jindřich Krejčí. The Making of Post-Communist Elites in Eastern Europe. Sociologický ústav AV ČR (Praha). Working Papers of the Project Social Trends, 1998. Reese-Schäfer, W. Was ist Kommunitarismus?. Frankfurt am Main, 1995. Matějů, Petr; Večerník, Jiří. Zpráva o vývoji české společnosti 1989-1998. Praha : Academia, 1998. ISBN 80-200-0765-2.

Požadavky

Nedílnou součástí pro získání adekvátních znalostí je nutná kontinuální příprava na hodiny. Aby mohl být výsledek efektivní a především bylo možné aplikovat získané vědomosti a uvádět je do souvislostí s dalšími osvojenými vědomostmi, je nezbytné systematické zpracování zadávaných textů vyučujícím. Metodické zpracovávání informací, jejich analýza, osvojování a systematizace tvoří část výuky, která je postavena i na samostudiu, jež je řízené vyučujícím. Texty na semináře a texty pro samostudium student zpracovává písemně vždy stanovenou formou (např. esej, konspekt, anotace, resume, prezentace: analýza pojmů, teorií, konceptů atd).

Garant

Doc. PhDr. Jan Váně, Ph.D.