Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie a ochrana životního prostředí (CBG / 9EOZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / 9EOZP - Ekologie a ochrana životního prostředí, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Charakteristika environmenální výchovy jako průřezového témamatu RVP ZV a způsoby jejího zařazování do vzdělávacích oblastí RVP ZV a ŠVP ZV,2.Současná terminologie využívaná v environmentální výchově a její aplikace ve vzdělávacích oblastech.3.Základní vývojové tendence československé a české ekopedagogiky. Současné trendy.4.Didaktická analýza cílů, očekávaných výstupů a kompetencí v obsahu environmentální výchovy na základní škole v jednotlivých vzdělávacích oblastech.5.Způsoby koncipování environmentální výchovy a jejich využívání v současné škole,6.Etický, právní a přírodovědný rozměr environmentální výchovy v širším i užším slova smyslu,7.Didaktická specifikace environmentální výchovy (formy, metody, prostředky, principy, zásady, pravidla, aplikace souvislostí a jejich integrace ve škole).8.Didaktická transformace globálních ekologických problémů do vzdělávacích oblastí v základní škole podle RVP ZV.9.Aktivizace a motivace žáků v environmentální výchově, střediska environmentální výchovy a práce v nich.10.Integrace přírodovědných a společenskovědních poznatků v environmentální výchově a její využití ve škole.11.Projektové vyučování v enviromentální výchově.12.Pozorování a pokusná činnost v enviromentální výchově.

Získané způsobilosti

Student zíká přehled o environmenální výchově jako průřezovém tématu RVP ZV, pochopí pojetí environmentální výchovy v současné škole, seznámí se se současnou terminologií využívanou v environmentální výchově, pochopí etický, právní a přírodovědný rozměr environmentální výchovy v širším i užším slova smyslu, dovede prakticky aplikovat didaktické zvláštnosti environmentální výchovy (formy, metody, prostředky, principy, zásady, pravidla, aplikace souvislostí a jejich integrace ve škole, aktivizace a motivace žáků v ekologické výchově), zvládne didaktickou transformaci globálních ekologických problémů do vzdělávacích oblastí v základní škole podle RVP ZV)

Literatura

Zahradnický, Jiří; Mackovčin, Peter. Chráněná území ČR. Svazek XI, Plzeňsko a Karlovarsko. Vyd. 1. Praha : Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2004. ISBN 80-86064-68-9.Podroužek, Ladislav; Jůza, Jan. Přírodověda s didaktikou pro primární školu. Plzeň : Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86473-72-4.Storch, David; Mihulka, Stanislav. Úvod do současné ekologie. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-462-1.Jůza, Jan. Vybrané kapitoly z ochrany životního prostředí. 1. vyd. Plzeň : Vydavatelství Západočeské univerzity, 1997. ISBN 80-7082-354-2.Bízková, Rút. Životní prostředí v České republice 1989-2004 = The environment in the Czech Republic 1989-2004. Vyd. 1. Praha : CENIA, 2005. ISBN 80-85087-56-1.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, zpracování zadaného úkolu, zápočtový test, Zpracování seminární práce na vybraný tematický okruh z průřezového tématu "Environmentální výchova" podle RVP ZV a jeho integrování do vzdělávacích oblastí v RVP.

Garant

RNDr. Mgr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D.