Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika biologie 3 (SŠ) (CBG / DB3SS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / DB3SS - Didaktika biologie 3 (SŠ), Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Integrování učiva, využití integrování výuky ve výuce na SŠ. 2. Projektové vyučování v biologii. 3. Vytváření představ a pojmů o věcech a jevech v přírodě na SŠ, pojmoslovný proces. 4. Didaktická analýza učiva, analýza kurikulárních dokumentů. 5. Didaktická transformace učiva, snižování obtížnosti učiva. 6. Didakticko-faktografická analýza učiva obecné biologie na SŠ. 7. Didakticko-faktografická analýza učiva molekulární biologie na SŠ. 8. Didakticko-faktografická analýza učiva botaniky na SŠ. 9. Didakticko-faktografická analýza učiva zoologie na SŠ. 10. Didakticko-faktografická analýza učiva genetiky na SŠ. 11. Didakticko-faktografická analýza učiva biologie člověka na SŠ. 12. Didakticko-faktografická analýza učiva ekologie na SŠ. 13. Didakticko-faktografická analýza učiva o ochraně přírody a environmentální výchově na SŠ. 14. Význam a využití biologických exkurzí na SŠ.

Získané způsobilosti

Student zvládne teoreticky analyzovat procesuální stránku vyučování přírodopisu a biologie. Prakticky zvládá procesuální stránku vyučování a je schopen propojovat faktografické a didaktické poznatky a pochopí pravidla didaktické transformace přírodopisného a biologického učiva.

Literatura

Froněk, Jiří; Kvasničková, Danuše. V přírodopise nověji : Hrst zkušeností a rad z ověřování alternativního učiva z přírodopisu. Praha : Fortuna, 1993. ISBN 80-7168-032-X.Altmann, Antonín; Horník, František. Vybrané kapitoly z didaktiky biologie : Určeno pro další vzdělávání učitelů, postgraduální studium. 1. Praha : SPN, 1985. Vzdělávací program pro gymnázia a SŠ s výukou biologie. Standardy pro ZŠ a SŠ.

Požadavky

Aktivní účast na semináříchPraktické zvládnutí didaktické analýzy a didaktické transformace jednotlivých témat přírodopisu, schopnost vytvářet učební plán a znát principy vypracování školních vzdělávacích programůPraktické zvládnutí předepsaných přírodovědných pozorování a jednoduchých poku-sů vhodných pro přírodopisOdevzdání seminární práce na zadané téma (Didaktická analýza vybraného tématu přírodopisu a jeho zpracování formou projektu)

Garant

Doc. PaedDr. Ladislav Podroužek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Vágnerová